21 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 21 листопада молитовно згадує Архистратига Божого Михаїла. А світський відзначає День Гідності та Свободи та День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Собор Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних.

Свято встановлено в IV столітті на Лаодикійському Соборі.

Архистратига Михаїла вшановують у трьох іпостасях: як вірного слугу Бога, який охороняє ворота до раю, як покровителя померлих, який переводить душі з чистилища у рай і як покровителя людей, який захищає їх від підступів д’явола уже тут, на Землі.

Цього дня іменини святкують Михайло, Гаврило, Єремія.

Десантно-штурмові війська
Десантно-штурмові війська
  Народні прикмети на 21 листопада:
  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
  • Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.
  • Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.
  • Якщо відлига – не чекай санного шляху до Миколи.
  • Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.
  • День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.
  • Від Михайла зима морози кує. Як Михайло закує, то Микола не розкує.

День Гідності та Свободи

Свято відзначається з 2013 року. Встановлене на вшанування знаменних і доленосних для українського народу дат − Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

З цього дня, 21 листопада, розпочалися протесні  акції у відповідь на непідписання  Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом тодішнім Президентом України В.Януковичем.

У результаті трагічних подій, що відбувалися у Києві на Майдані, вулиці Грушевського загинули 106 українців, яких в народі охрестили «Небесною сотнею». Ще 2 тисячі поранених і пропалих безвісти.

День Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

Свято встановлене 2017 року на вшанування професії десантника. Девізом військ ДШВ є «Ніхто, крім нас». До складу військ входять десантно-штурмові, повітрянодесантні та аеромобільні частини, які здатні швидко реагувати на будь-які загрози та максимально злагоджено виконувати завдання у будь-яких умовах.

Цього дня добре бути на Святій Літургії, помолитися перед іконою Святого Архангела Михаїла. Особливо добре  молодим дівчатам випрошувати вдалого жениха, а матерям молитися за долю доньок.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.