23 листопада: яке свято, чиї іменини, прикмети. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 23 листопада молитовно згадує Святих апостолів Ераста, Олімпія, Родіона, Сосипатра, Терція і Кварта. В багатьох країнах світу відзначають День подяки.

Усі названі шість апостолів є одними із 70 апостолів Ісуса Христа, які, згідно з Його волею, після Вознесіння розійшлися світом проповідувати Святу Євангелію.

Про Ераста і Кварта святий Павло згадує у послання до римлян. Ераст був скарбником у Коринті,  а згодом разом з Тимотеєм проповідував слово Боже в Македонії. З латинських джерел до нас дійшло, що святий апостол Павло висвятив Ераста на єпископа і поставив його на служіння у Филиппах, де він й помер мученицькою смертю.

Святий Кварт був єпископом Бейруту, в Фінікії. Про це дізнаємося з передань. Він багато трудився задля навернення  поган в християнство, пережив численні переслідування і помер природною смертю.

Святі Апостоли
Святі Апостоли

Святі Олімп і Терцій були учнями святого Павла. Терцій записував його листа до римлян. Згодом він став наступником святого Сосипатра, замінивши його на єпископському престолі.

Згідно з переданнями святі Олімпій, Родіон і Терцій загинули того ж дня, коли мученицькою смертю помер святий Павло.

Усі вони отримали свою славу на небесах, де вимолюють спасіння для людства. А ми маємо пам’ятати та вшановувати їх.

Цього дня іменини святкують Костянтин, Нестор, Орест.

Народні прикмети на 23 листопада

Дме вітер – чекайте хуртовини та похолодання.Якщо випало багато снігу – зима буде теплою.Голосно цвірінькають горобці – до відлиги.

За повірями у цей день добре відвідати магазин і закупити нові речі. Вважається, що вони принесуть успіх. Не можна нічого позичати з хати, бо можете віддати достаток. Також не варто починати нові справи.

23 листопада у багатьох країнах світу відзначається День подяки

Мета свята – подякувати Богові за зібраний урожай і за здобутки особисті і національні.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.