15 грудня – яке свято:які обряди проводили цього дня, прикмети, іменини

15 грудня – 349-й день року за григоріанським календарем, до кінця року лишилося 16 днів.

Цього дня іменини відзначають Маргарита, Андрій, Афанасій, Борис, Володимир, Іван, Кирило, Марія, Матвій, Мірра, Микола, Сергій, Степан і Тамара.

15 грудня віддають шану Святому пророку Авакуму, який написав книгу пророцтв, яка складається з трьох частин. Він був восьмим з 12-ти апостолів. За давніми переказами вважається, що саме пророк Авакум передбачив падіння Єрусалиму.

Святий пророк Авакум
Святий пророк Авакум

Цього дня багато обрядів стосувалися саме жінок. наприклад, молоді дівчата цього дня збиралися разом, вишивали і розповідали різні життєві історії.

Старші жінки цього дня читали народні замови та проводили різні ритуали, аби діти вночі не плакали.

Існували також ритуали, які притягували легке навчання. Цього дня слід було купити п’ять свічок, взяти книгу, яку збиралася прочитати дитина. Також можна було взяти підручник. яким дитина користуватиметься найближчими днями.

Особливо радили проводити такі ритуали перед тим. як відправити дитину в перший клас над букварем.

Для того, щоб провести ритуал треба було посередині столу розташувати всі п’ять свічок, запалити їх зліва на право і розташувати перед свічками розгорнуту книгу. після цього читали спеціальний текст:

“Як до сонечка на землі кожен паросток тягнеться, так нехай моєму чаду, рабу Божому (ім’я), навчатись подобається. Як по течії в річках вода струменить, так і мій малюк до знань нехай прагне. З цього моменту і на віки віків. Амінь”.

Потім треба було дочекатися поки свічки догорять і після цього покласти книгу на стіл дитини. Люди вірили, що після такого ритуалу у дитини обов’язково має прокинутися потяг до знань і інтерес до навчання.

Святий Авакум
Святий Авакум

Важливо пам’ятати, що проводити такий ритуал слід було у будній день після обіду. Також під час проведення ритуалу треба було лишатися на самоті.

Окрім цього, існував окремий ритуал на послух.

Для цього брали будь-яку річ дитини, зачинялися у кімнаті з іконами і запалювали церковну свічку. Цей обряд мав проводитися після заходу сонця і за обов’язкової присутності дитини вдома.
Далі річ клала біля свічки і тричі читали замовляння:

“Дитя моє слухняне нехай стане, злість з ненавистю нехай його залишать. Мати з батьком нехай будуть для нього завжди в пошані, щоб не доводилося їм надаватися зайвій турботі. Відтепер у нашому домі завжди гармонія буде, і воля Господня з нами прибуде. Боже Всещедрий, пошли нам терпіння, а нашому чаду умиротворення. Нехай совість у ньому прокидається, батьків своїх нехай послухається. Амінь”

Після завершення обряду дитину треба було викупати і одягнути заговорену річ.

Для успіху обряду його не проводили при дитині, адже могла початися зворотна реакція і дитина могла стати ще агресивнішою, ніж була.
Особливу увагу звертали цього дня на поведінку тварин.

Наприклад, якщо цього дня кури рано сідають на сідало або гуси ховали голови під крила, то це віщувало морози. А якщо помічали, що на 15 грудня птахи ляскають крилами і вертять хвостами, то знали, що будуть хуртовини.

А от якщо цього дня був мороз і півні були особливо голосисті і співали, то чекали потепління. Якщо ж кішка цього дня постійно спить, готувалися до холоднечі.

Якщо ворони цього дня весь час каркали, то пращури знали, що слід готуватися до заметілі.

Цього дня спостерігали також за небом та зорями. Якщо помічали навколо місяця темний круг, то готувалися до заметілі. А якщо на небі зірки світили особливо яскраво. то готувалися до сильних морозів.

Особливою була цього дня і погода. Предки вірили, що яка погода буде цього дня, такою вона буде до 30 січня, коли вшановували Антона-Перезимника.

Також цього дня вгадували якою буде весна наступного року. Якщо цього дня випадало багато снігу, чекали багатого сінокосу. А чим красивіші візерунки на вікнах залишав мороз, тим сильніше буятиме на весні зелень.

Звертали увагу і на дату народження людини. Якщо людина народилася 15 грудня, то вона мала носити прикраси з бурштину.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.