23 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня вшановували святого Міни Красномовного і намагалися дотримуватися народних правил зимових свят.

23 грудня — 357-й день року за григоріанським календарем, до нового року залишилося 8 днів.

На цей день припадають іменини Ангеліни, Вікторії, Гемелла, Гермогена, Євгенія, Євграфа, Євлалії, Івана, Іосафа, Маріана, Мини, Степана, Феотекна та Фоми.

23 грудня православні християни вшановують пам’ять Міни Красномовного, якого імператор Максиміліан вигнав з Афін до Олександрії, аби придушити християнське повстання.

За непослух і непокору волі імператора Міна Красномовного було страчено, а потім зараховано до лику святих.

Також цього дня вшановують святителя Іосафа, який пішов у ченці проти волі батьків і досяг у цьому неабияких успіхів. Після смерті його причислили до лику святих.

23 грудня не радять збиратися галасливими компаніями чи влаштовувати гучні гуляння. Також не вітається цього дня і прийняття важливих рішень, але особливо уважно ставилися до даних обіцянок.

Мина красномовний
Мина красномовний

Цього дня не можна було лишати двері відчиненими, оскільки боялися, що у дім може проникнути нечиста сила.

Так само, як і в будь-яке свято не можна було лихословити, лаятися, обмовляти людей та пліткувати. Не радили і подавати милостиню, але якщо вже так сталося, що допомагаєте жебракам, то в жодному разі не можна було дивитися йому в очі, це може принести нещастя.

Оскільки мина вважався цілителем і лікував зір, то 23 грудня до нього зверталися з особливими проханнями, говорячи: “Зі святого Міни – тьма повз нас” та “Зі святого Міни – з очей полуда”.

За традицією, цього дня наші пращури слідкували за погодою. Якщо цього дня переважає ясна погода, небом пливуть білі хмари і сороки літають дуже близько до людського житла або, навіть, ховаються під дахи будинків, слід було готуватися до морозів.

23 грудня - прикмети
23 грудня – прикмети

А от яскраве мерехтіння зірок віщувало сильний снігопад. Крім цього, яскраві кільця навколо місяця та сонця і зірки здаються меншими, ніж зазвичай були вірною ознакою снігопаду.

Про буран, що наближається, свідчило яскраве сузір’я Великої Ведмедиці.

Якщо цього дня випало багато снігу, то урожай обіцяв бути поганим. Так само ознакою посухи влітку і, відповідно, поганого врожаю, є вітряна і суха погода на 23 грудня.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.