Як правильно вкутати троянди на зиму − кращі варіанти, які збережуть квіти навіть в люті морози

На дворі кінець жовтня, а ваші троянди ще мають бутони? Спеціалісти стверджують, що це нормально для сучасних сортів квітів, але саме такі потрібно на зиму утепляти. Як? Читайте тут.

За своєю природою ніжні і примхливі, на перший погляд, троянди  є доволі холодостійкими. Давні їх сорти взагалі добре переносять мороз. А ось уже пізніші сорти виведені з урахуванням того, щоб якомога довше цвісти – від раннього літа до пізньої осені. Це передбачає відростання нових пагонів, а, отже, квіти не мають часу підготуватися до зимівлі.

Та навіть і такі троянди у нашому помірному кліматі вміють гідно переносити зиму без будь-якого особливого утеплення. Достатньо землею добре прикидати кореневище і обгорнути цупким папером.

Річ у тім, що набагато важливіше не перестаратися з утепленням троянд. Бо, якщо зима не дуже холодна і волога, то квіти продовжать свою життєдіяльність і випущені бруньки можуть випріти і загинути. Тому доцільно дочекатися перших морозів і навіть дати кілька днів побути трояндам при температурі −2 – 4 градуси, щоб повністю припинився процес зростання.

Утеплення троянд ялинковою тирсою
Утеплення троянд ялинковою тирсою

А поки що займемося підготовкою рослин до зимівлі. У третій декаді жовтня, а ще краще – після перших морозів видалимо листя, залишивши на кущі пару відцвілих бутонів. Почне дозрівати насіння і це дасть сигнал рослині, що потрібно готуватися до зими. Після того, як кущ висохне, можна починати його утеплювати.

Для цього дуже підходить ялинове гілля, але це у випадку, якщо маємо його у такій кількості, що покрити всю рослину. Так само буде корисною і придатною тирса. Дехто накриває навіть листям, але досвідчені садоводи не рекомендують цей спосіб, бо у старому листі, зазвичай, міститься багато шкідників. І ми можемо піддати їх впливу троянди.

Найбезпечніше – придбати спеціальний синтетичний покривний матеріал – лутрасил, агротекс, спанборд і вкутати ним квіти.

Троянди, що плетуться не обрізати, достатньо видалити хворі пагони і листя. Потім потрібно пригнути пагони ближче до землі  і прикріпити їх до землі за допомогою дерев’яних або металевих дужок. Дужки накрити лутрасилом. Під час різкого зниження температури таку конструкцію можна додатково присипати снігом.

Взагалі, сніг – найкращий утеплювач троянд. Щойно він випаде, не полінуймося і нагорнімо на наших красунь його найбільше.

Схожі статті

Не викидайте баночки від сметани: хитрі господині знайшли їм 8 сенсаційних способів застосування в побуті

А чи знали ви, що різноманітні контейнери, як от баночки від сметани можуть стати корисними в побуті? Сьогодні ми запропонуємо вам кілька варіантів ефективного використання таких баночок.

Не варто запускати прання на цьому режимі: через це в машинці з’являється пліснява і затхлий запах

Майже кожна господиня у своєму житті стикалася з ситуацією, коли з пральної машинки йде неприємний запах. І насправді цьому є пояснення. Так само, як і методи боротьби.

Так роблять господині у Франції: воду після варіння яєць не виливають. “Рідке срібло” для вашого городу

Ми залюбки купляємо різноманітні добрива, коли хочемо, щоб наш сад давав прекрасні врожаї та тішив цвітінням. Але деякі мінеральні добрива вливаємо, не розуміючи цього.