Як правильно заготовити насіння рослин для посівів на майбутній рік

Розповідаємо, як самостійно зібрати насіння з рослин, щоб наступний врожай був родючим і приніс хороші плоди.

Ділимось декількома важливими правилами, щоб ви могли з легкістю заготовити насіння з рослин.  

Правило 1: насіння має бути чистого сорту 

Мається на увазі, щоб їх сорти не були змішаними. Лише тоді можливий гарний врожай. Допустимо, на вашій грядці декілька сортів огірків, тому збираючи насіння, не варто очікувати хороший врожай. Це ж стосується й помідорів, кабачків та інших культур. До того ж, звертайте увагу на упаковку з насінням. Якщо на ньому написано F1 — це гібрид. Тому все його наступне покоління буде відрізнятись один від одного. Отже, збирати насіння потрібно тільки з чистих сортів.  

Правило 2: насіння одного сорту можна висаджувати не більше двох разів 

Уявімо ситуацію, що ви купили насіння певної культури і отримали з неї врожай. Потім вирішили зібрати насіння і знову отримали врожай на наступний сезон. На цьому варто зупинитись. Весь наступний посів може не принести бажаного результату 

Правило 3: врожай голландської кукурудзи завжди буде відрізнятись від попереднього врожаю 

Чому так? Тому що всі сорти кукурудзи в Україні — гібридні. Якщо ви вирішили зібрати його насіння, то не очікуйте, що на наступний рік кукурудза буде такою ж солодкою.  

Насіння
Насіння

Як збирати насіння 

Наведемо приклад на огірках. Для насіння краще відвести один кущ цієї культури. Дочекатись, коли огірки будуть хороших розмірів і відірвати плід. Залишити його на деякий час, поки він не придбає коричневий колір і не почне неприємно пахнути. На якість врожаю це не вплине. Потім вичистіть з середини насіння і ретельно промийте його. Далі розкладіть  на папір і дайте висохнути.

Щоб всі шкідливі бактерії загинули, можна прогріти насіння. Раніше для цього використовували печі, але зараз прогріти можна хоч на радіаторі. Зберігати насіння варто в темному приміщенні з кімнатною температурою. Головне, щоб вона не піднімалась вище 42 градусів.  

Схожі статті

Не викидайте баночки від сметани: хитрі господині знайшли їм 8 сенсаційних способів застосування в побуті

А чи знали ви, що різноманітні контейнери, як от баночки від сметани можуть стати корисними в побуті? Сьогодні ми запропонуємо вам кілька варіантів ефективного використання таких баночок.

Не варто запускати прання на цьому режимі: через це в машинці з’являється пліснява і затхлий запах

Майже кожна господиня у своєму житті стикалася з ситуацією, коли з пральної машинки йде неприємний запах. І насправді цьому є пояснення. Так само, як і методи боротьби.

Так роблять господині у Франції: воду після варіння яєць не виливають. “Рідке срібло” для вашого городу

Ми залюбки купляємо різноманітні добрива, коли хочемо, щоб наш сад давав прекрасні врожаї та тішив цвітінням. Але деякі мінеральні добрива вливаємо, не розуміючи цього.