Цей інгредієнт у тісто на вареники майже ніхто не додає, а дарма: при варінні не злипнуться і не розваляться

Вареники — неймовірна страва, до смаку якої ми звикли з дитинства. Вона асоціюється у нас з бабусею та матір'ю, затишком та кінцем робочого дня.

Одне з найпочесніших місць в українській національній кухні відведено рецептам вареників, приготуванню яких у нашій країні приділяють пильну увагу. Варениками називають вироби із прісного тіста з різними начинками, які після приготування відварюють у підсоленій воді та подають як окрему страву, заправивши сметаною, олією чи шкварками. Як приготувати вареники з картоплею, м’ясом, лівером, печінкою, вишнею, полуницею, сливами, чорницею, грибами, капустою, гречкою, сиром та іншими начинками?

На відміну від улюблених багатьма пельменів вареники ліплять із різного тіста. Для них відмінно підходить тісто прісне, дріжджове, на кефірі, заварне і навіть сирне. Для особливих випадків (наприклад для пісних днів) тісто можна приготувати, не використовуючи яйця.

Як начинку для вареників з капустою ви також можете вибрати різні варіанти. Комусь подобаються вареники зі свіжою капустою. Хтось воліє використовувати квашену капусту. Такі вареники відрізняються легкою кислинкою, яка надає всій страві особливого смаку. Можна змішати капусту сиру та квашену, щоб отримати зовсім інший присмак. Щоб урізноманітнити начинку, можна до капусти додати картоплю або навіть фарш. Останній варіант особливо схвалять чоловіки, які більше віддають перевагу м’ясним стравам.

Інгредієнти

  • Капуста – 400 г
  • Вода тепла — 400 мл
  • Дріжджі сухі –11 г
  • Борошно – 4 склянки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль –1 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.

Як приготувати смачні вареники

Для початку необхідно подрібнити цибулю, обсмажити її на сковороді. Нашинкувати капусту та додати до цибулі. Усе добре термічно обробити.

Замішуємо тісто для вареників
Замішуємо тісто для вареників

У миску налити теплої води, додайте цукру та дріжджі, і трохи борошна. Усе добре перемішайте до розчинення та додайте солі. Повністю всипте борошно та вимішуйте тісто на столі, прикрийте мискою і залиште на 30 хвилин.

Секрет еластичного та пухкого тіста для вареників
Секрет еластичного та пухкого тіста для вареників

Тісто трохи вимісіть, візьміть частину тіста і розкачайте. Виріжте кружечки.

Смачні вареники, які не злипаються
Смачні вареники, які не злипаються

У середину покладіть начинку і сформуйте вареник. Вареники відправте в киплячу підсолену воду. Після закипання варіть 5 хвилин. Подавати на стіл гарячими зі сметаною та іншими соусами.

Схожі статті

“На балькон!”: Ярославський поділився рецептом ідеального тіста на вареники — смачно, як у бабусі вдома

Відомий кулінар і суддя "МастерШеф" Володимир Ярославський чудово розуміється на високій кухні. Але також він пам'ятає про власне дитинство і смачні домашні рецепти, якими ділиться з шанувальниками.