Оригінальні радивілівські голубці із млинцями: так смачно, що можна готувати щодня. Український рецепт

Рецепт голубців, які в давнину готували у домах забезпечених українських сім'ях став, разом із борщем та галушками, частиною нематеріальної культурної спадщини України.

В Україні завжди готували ситно та смачно. Навіть у стародавні часи. Всім відомий український борщ та галушки, а також голубці, які вже давно увійшли до спадщини української культури. А нещодавно до них додалася ще одна оригінальна страва – “радивилівські голубці з млинцями” або як їх ще називають “рулетики по-радивилівськи” з м’ясною начинкою. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Стародавні радівілівські голубці з млинцями
Стародавні радівілівські голубці з млинцями

Зауважимо, що страва з’явилася в давні часи. Рецепт належав жінці, яка працювала у наймі в заможній українській родині, яка мешкала в селі Перенятин (раніше торгове містечко Перенятин). Тоді ця страва була справжнім “делікатесом” ії готували виключно на свята –  Різдво, Великдень, великі Храмові свята, а також на значні сімейні урочистості – весілля, хрестини, поминальні обіди тощо.

Чим родилівські голубці відрізнялися від традиційних із капустою та м’ясом?

Як уточнили в ОДА, поверх листа з капустою завжди клали млинець, а вже потім начинку.

Млинці готували, як на молоці і на яйцях, так і на воді. Борошно могло бути не тільки пшеничним, а й гречаним. Тісто трохи підсолювали, щоб воно не було солодким. У сучасній інтерпретації господині додають ще буряковий сік та мелену зелень. Завдяки цьому млинці виходять червоного та зеленого кольору.

Стародавні радівілівські голубці з млинцями
Стародавні радівілівські голубці з млинцями

Щоб приготувати традиційні “родилівські голубці”, капуста має бути молодою, з тонким зеленим листям без великих і щільних прожилок. Попередньо їх пропарюють, а потім ділять навпіл.

Для фаршу беруть свинину, м’ясо курки чи індики. До нього обов’язково додають цибулю та моркву, сіль, перець та лавровий лист.

Далі на капустяний лист кладуть млинець, потім фарш і все це акуратно закручують у рулетик.

Укладають “родилівські голубці” в глиняний посуд шарами, чергуючи з кружальцями сирої картоплі, змащуючи свинячим жиром. Зараз можна використовувати звичайний чавунок, каструлю з товстим дном або чавунну сковорідку. Потім заливали водою, підсолювали та ставили в піч. Зараз голубці з млинцями запікають у духовці або гасять на повільному вогні.

Зазвичай їх подавали зі сметаною та зеленню або смаженими шкварками. Сучасні господині стали додавати ще томатний, вершковий та грибний соус.

Стародавні радівілівські голубці з млинцями
Стародавні радівілівські голубці з млинцями

Зазначімо, що завдяки тому, що рецепт передавався з покоління до покоління, він майже без змін зберігся до наших днів, тому став  однією з туристичних та гастрономічних пам’яток на Рівненщині.

 

Схожі статті

Переможниця “МастерШеф-12” показала свій базовий сніданок, заради якого варто прокидатися: їжа богів

Таку апетитну та незвичайну окрошку готують тільки суперкухарі з "МастерШеф". Переможниця кулінарного шоу Валерія Матрохіна поділилася ексклюзивним рецептом.

Що додати у воду під час варіння старої картоплі: буде як молода завдяки одному секретному інгредієнту

Ви будете вражені, коли спробуєте цей лайфхак для вашої картоплі: який секретний інгредієнт необхідно додати у воду під час варіння, щоб картопля була як молода?

Типу рис, але не рис: молода дружина Остапчука показала, чим годує чоловіка – фірмова страва Полтавської

Молода дружина Володимира Остапчука Катерина Полтавська осягає ази кулінарного мистецтва та приготувала коханому чоловікові страву з ресторанного меню.

Без м’яса, а такі смачні! Пісні голубці з рисом по-буковинськи – родина уплітає їх швидше, ніж класичні

Сьогодні ми розкриємо вам секрет приготування нереально смачних, пісних голубців за старовинним буковинським рецептом. Ця страва аніскілечки не поступається класичному варіанту з м'ясом.

Весняний вітамінний салат “Їм та худну”: мінімум простих інгредієнтів, але максимум смаку і користі. Рецепт

Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування яскравого, соковитого та хрумкого салатика. Завдяки цій диво-страві ви будете відчувати насиченість та заряд енергії протягом дня.

Смачна вечеря всього за 15 хвилин. Паста з мʼясом у вершковому соусі: безпрограшний варіант для всієї родини

Італійська паста — легенда кулінарія в усьому світі, її подають навіть у найскромніших кафе, і вона заслуговує свою славу повністю. Але як же приготувати її дійсно смачно?