Церковне свято 7 листопада: що можна і не можна робити на день пам’яті святих мучеників Маркіяна і Мартирія

Перша неділя листопада має магічне значення. У цей день ваші молитви долетять до тих, хто вже спочиває у лоні землі та почують ті, хто відчуває земну милість Господа. Дізнайтеся, як підготуватися до свята, кого слід обов'язково згадати та чи потрібно постували або навідуватися на цвинтар.

Християнство пам’ятає часи, коли вірян атакували не тільки язичники, а й аріанська секта. Від рук останніх і не стало святих мучеників Маркіяна та Мартирія. У 335 році їх погубили невірні. Та чесний спосіб життя, аскеза, молитви подарували чоловікам вічну пам’ять. Їхні мощі зцілювали, а всі, хто звертався до них з проханням – отримували милість Божу. Іоанн Золотовуст наказав перенести святих до церкви, яку було спеціально для цього збудовано.

Церковне свято 7 листопада

Як молитися і про що просити Господа 7 листопада?

Часто у цей день іде дощ. Вважається, що так небо плаче за всіма мучениками і праведними вірянами. Доречно сьогодні згадати родичів, яких вже немає на світі. Читати можна таку молитву:

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилих рабів Твоїх (імена) і, як Благий і Чоловіколюбець, що гріхи відпускаєш і неправду знищуєш, ослаб, відпусти і прости всі провини їх вільні й невільні, визволи їх від вічної муки і вогню геєнського і даруй їм причастя й насолоду вічних Твоїх благ, що Ти приготував для тих, хто любить Тебе. Бо вони хоч і згрішили, але не відступили від Тебе, а несумнівно в Отця, і Сина, і Святого Духа вірували, у Тройці славимого Бога і Тройцю в Єдиниці православно до останнього подиху свого сповідували. Тому милостивим будь до них, і віру в Тебе замість діл прийми, і зі святими Твоїми, як Щедрий, упокой, бо немає людини, щоб жила і не згрішила. Бо Ти один без усякого гріха, і правда Твоя – правда вічна; і Ти один Бог милости і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Вважається, що сила роду буде вас захищати, якщо ви помолитеся за покійних. Також слід просити Бога і за живих родичів. Традиційно наснаги бажають бабусям, дідусям, а ще здоров’я дітям. Ось з цими словами можна звернутися до Христа:

 Боже, для Тебе все зростає, від Тебе отримує міць, простягни, Господи, правицю Свою над нашою дитиною, що захворіла. Нехай наповниться здоров’ям і силою, нехай дійде до повноти благодаті, щоби з вдячністю служила Тобі по всі дні життя свого.
 Боже милосердний, Ти визначаєш обов’язки Ангелам і людям: благаємо, учини, щоби на землі життя нашої дитини стерегли ті, котрі служать Тобі на Небі. Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Особливих заборон 7 листопада немає. Головне не забудьте відвідати храм, адже сьогодні неділя. Також підготували для вас кілька прикмет:

  • Листя летить по вітру – до ранніх морозів
  • Сухий ясний день – січень буде теплим
  • Сніг випав у ночі – ще 2 тижні буде тепло

Схожі статті