25 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити у день пам’яті Епіфанія Кіпрського, прикмети

25 травня вважається дуже важливим церковним святом, адже святий Епіфаній Кіпрський - це перший помічник господарів та господинь. Дізнайтеся все про цей день.

Епіфаній Кіпрський. Ця церковна постать настільки увійшла в українську традицію, що ще 9-8 століть тому його почали вважати захисником домівок.

Старі люди вірили, якщо попросити Епіфанія, то ні буря, ні пожежа, ні вороги не будуть страшні будинку. Є навіть спогади про те, що люди спеціально клали його образи під стріху, аби та вцілила від буревію. Цікаво, що “силу” святого поширювали також і на дерева. Щоправда, для них вигадали окремий вид празнецтва – “Горобинівку”. Дерева 25 травня білили, підв’язували та прибирали старе гілля. Вважалося гарною прикметою побачити під час робіт птаха або гніздо.

25 травня 2022: яке сьогодні свято

Для того, щоб вищі сили добре захищали ваше господарство, слід вранці прочитати таку молитву:

До тебе молимося, всемогутній Боже, за цей дім і за тих, що живуть у ньому, і за речі, і щоб ти зволив їх благословити, і освятити, і розмножити в ньому всякі блага. Подай їм, Господи, достаток з небесної роси, і з земних благ — життя, і їх бажання твоїм милосердям приведи до благого завершення.

Отож, із нашим входом зволь благословити й освятити цей дім, так як ти благоволив благословити дім Авраама, Ісаака і Якова. У стінах дому цього хай мешкають ангели твого світла і хай оберігають тих, що живуть у ньому. Бо твоя є сила і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Відвідай, молимось до тебе, Владико, цей дім і далеко від нього віджени всі затії диявола. Хай твої святі ангели мешкають у ньому, захоронюючи його в мирі, і хай твоє святе благословення буде тут завжди. Обережи, молимось до тебе, Владико, від пожару, від бурі, від погибелі, пошесті, недуг, від усіх ворожих бід і нападів, щоб дім тих, що на тебе надіються, був без журби.

Бо тебе хвалять усі небесні сили і тебе славить усе сотворіння на віки віків. Амінь.

Після того, з церковною свічкою обійдіть будинок та сад тричі, а перед входом перехрестіться також 3 рази.

Нагадаємо, сьогодні святкують іменини: Герман, Гермоген (Ермоген), Денис, Епіфан, Іван, Магдалина, Панкрат, Полувій, Протерій.

 

Схожі статті