Церковне свято 16 липня: що можна і не можна робити на день пам’яті Мокія і Марка — традиції, прикмети

Церковне свято 16 липня вважається одним з важливих, адже сьогодні згадується історія становлення християнства. Що у цей день дозволено читайте далі у матеріалі.

День пам’яті святих Мокія і Марка возвеличили у справжнє церковне свято 16 липня. Варто вшанувати мучеників, адже їхнє життя відтворює повністю повністю сенс історії боротьби християнства проти язичників. Поки одні проповідували мирне вчення, інші за ними полювали. Віряни не змогли сховатися і поганці закатували їх у темниці.

Церковне свято 16 липня: що можна і не можна робити

Проте, Всевишній щедро нагородив їх та зробив їхні душі безсмертними.

Втім, в українській традиції православне свято 16 липня також називали Стожарами. Липневе сонце зігрівало поля і дарувало максимум енергії світу. Пращури у цей період влаштовували нічні гуляння. Молодих знайомили, адже вважалося, що на Стожари принесуть людині справжнє кохання.

Церковне свято 16 липня: що можна і не можна робити

Як правильно молитися на свято 16 липня?

На Мокія і Марка традиційно просили здоров’я, а ще легкої вдачі. Молодим дівчатам не заборонено молитися про щасливий шлюб. Читали вранці і ввечері такі рядки:

Господь наш Всевишній і Всемогутній, допоможи мені знайти милість твою і знайти рішення, від якого не будуть страждати інші люди і я. Допоможи мені знайти справедливість і на всі питання відповісти правильно. Прости мені гріхи мої, які мені довелося взяти на себе, щоб уникнути ще більших проблем. Молю тебе і Матінку Заступницю про допомогу духовної, спрямування на шлях істинний, про якнайшвидшому вирішенні моїх проблем. Нехай відступить страх, що робить мене слабше, і прийде милість твоя, сяюча всі світлом своїм і величчю. Навчи нас всіх співчуття і дай нам сил прийняти будь-які обставини. Амінь

Нагадаємо, що для багатьох ваших знайомих церковне свято 16 липня ще й може бути Днем Ангела. Не забудьте привітати: Анатолія, Василя, Івана, Костянтина, Марка, Олександра, Пилипа.

Схожі статті