Їх забрав час: кого з картини “В бой идут одни старики” вже не повернути

Багато улюблених героїв не дожили до наших днів.

Зараз багато говорять про так звані “прокляття селіалу/фільму”. Але сказати таке про радянську кіноісторю про війну “В бой идут одни старики” неможливо. Всі актори – люди з непростою долею, які пережили злети і падіння. А дехто навіть пережив жахи війни.

Леонід Биков – один з головних героїв картини і її батько. З дитинства чоловік жив мріями про небо. У далекому 1943 році, коли хлопцеві було всього 15, він накинув собі три роки і хотів піти в літню авіашколу. але хлопця викрили і відправили додому. Леонід Биков ще кілька разів спробував потрапити в авіацію і, зрештою, вирішив зняти фільм про хоробру “співочу” ескадрилью, де зіграв головну роль “Маестро” і втілив мрію свого життя.

Той варіант фільму відстояв тоді маршал авіації Олександр Покришкін, який плакав на першому перегляді стрічки. Після такого успіху, Леонід Биков почав мріяти про нові фільми і ролі. Але не судилося. 11 квітня 1979 року актор і режисер загинув в автомобільній катастрофі. Йому було всього 50 років. Колеги по “Старикам” виконали останнє бажання “Маестро” і виконали пісню “Смуглянка” з його кіноісторії.

Леонід Биков у ролі "Маестро"
Леонід Биков у ролі “Маестро”

Слідом за Леонідом Биковим у засвіти відправився і його товариш Олексій Смірнов. Саме “Маестро” побачив у грубуватому чоловікові романтичну душу і запросив у картину. Олексій Смірнов втілив роль механіка Макаровича. Він був не просто механіком, а став для льотчиків-“жовторотиків” старшим братом. Для самого “Маестро” Макарович був вірним другом і порадником. Олексій Смірнов пройшов війну, але про подвиги і нагороди ніколи нікомі не розповідав. Актор-фронтовик не обмежився роллю у “В бой идут одни старики”. Він зіграв невиправного “хулігана Федю” у фільмі Леоніда Гайдая “Операция Ы”.

Серце люблячого фронтовика зупинилося 7 травня 1979 року.

Олексій Смірнов у ролі механіка Макаровича
Олексій Смірнов у ролі механіка Макаровича

У 2011 році від гострої серцевої недостатності помер ще один герой легендарної кіноісторії – Сергій Підгорний. Він зіграв роль льотчика на прізвисько Смуглянка. Після “В бой идут одни старики” актор почав зніматися у інших фільмах, але з приходом 90-х актор став незатребуваний і почав пити. До цього додалася і смерть Леоніда Бикова, яку актор важко переживав. Родина, дружина і син, переїхали в інше місто. Згодом Сергій Підгорний одружився вдруге, але і це не врятувало його від чарки. Чоловік, щоб хоч якось заробити, зайнявся столярною справою. У 2008 році колишній актор потрапив під потяг і отримав травму спини. Одного разу чоловік пішов за пенсією і не повернувся. Актора не стало.

Сергій Підгорний. "Смуглянка"
Сергій Підгорний. “Смуглянка”

Сергій Іванов сам обрав собі роль у фільмі, в який сам же і напросився. Якось він зустрів Леоніда Бикова і заявив, що хоче зіграти роль “Коника” (ориг. “Кузнечика”) у фільмі “В бой идут одни старики”. Нахабний хлопчина сподобався “Маестро” і він взяв його в картину. Для юного актора це був гарний старт. після цього його почали запрошувати у інші проекти, зокрема Сергій Іванов отримав роль Ларіосіка у фільмі “Дні Турбіних”.

Після важких 90-х і двох невдалих шлюбів доля посміхнулася актору. У його житті з’явилася дружина Лариса, а згодом народилася донечка. З кар’єрою справи теж почали налагоджуватися. Сергій Іванов почав знімати цикл передач про історію України та старовинні замки. Для подальших передач знайшлися спонсори і виділили гроші, але внутрішнього ресурсу чоловіка не вистачило. Серце Сергія Іванова зупинилося у січні 2000 року.

Сергій Іванов, "Кузнечик"
Сергій Іванов, “Кузнечик”

Кілька днів тому обірвалося життя ще одного актора з фільму “В бой идут одни старики”. До небесної “співочої” ескадрильї приєднався Олександр Немченко. Йому було 66 років. Причина смерті актора театру і кіно невідома.

Олександр Немченко
Олександр Немченко

Інші актори, що зіграли у “В бой идут одни старики” продовжують працювати у кінематографі.

Схожі статті