Церковне свято 31 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День апостола Луки традиції, прикмети

У церковне свято 31 жовтня 2022 року християни шанують пам'ять автора одного з біблейських Євангелій та іконописця, святого апостола Луку. Дізнайтесь, які традиції несе за собою це свято і які прикмети підкажуть про погодні зміни?

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять апостола Луки, який був одним з учнів Іісуса Христа. Він був автором однієї з біблейських Євангелій та Діяння святих апостолів. Також він мав здібності до медицини та був лікарем апостола Петра, який страждав від хвороби очей. Лука пройшов разом з Павлом місіонерську подорож, де святі служителі проповідували про Христа. Саме з того часу вони стали вірними друзями та ділили усі труднощі на двох. Апостола Луку вважають іконописцем, який один із перших написав ікону Божої Матері.

Церковне свято 31 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 31 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

За традиціями, головною стравою цього дня була цибуля, бо вважалося, якщо з’їсти 31 жовтня щось цибулеве, це захистить від недугів та простуди на цілий рік. Тому господині подавали на стіл цибулевий суп або сало з сирою цибулею. Кожен член родини повинен був з’їсти хоча б шматочок цілющого овочу. Віряни, щоб вшанувати пам’ять святого апостола Луки, цього дня читали Євангеліє. Але на сьогодні також існують заборони, які можуть здатися цікавими. Наприклад: окрім цибулі не можна вживати будь-яку іншу гостру їжу. Вважалося, що від цього можна захворіти. Цього дня не радиться рубати двора та спилювати дерева. Не слід переїдати жирної їжі, а також вживати хмільні напої.

Церковне свято 31 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 31 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити
  • Якщо домашні коти точать кігті — до вітряної погоди.
  • Якщо на Луків день не випав сніг зранку — прихід зими затримається.
  • Якщо небо каламутне, а зірки видно погано — слід очікувати дощ.

Нагадаємо, що у церковне свято 31 жовтня 2022 року святкують свої іменини: Давид, Іван, Йосип, Андрій, Данило, Микола, Семен, Гаврило, Сергій та Єлизавета.

Схожі статті