Гендерну нерівність виявили й у ІТ-сфері

В межах програми Girls Takeover, присвяченої Міжнародному дню дівчат ООН, який відзначають 11 жовтня, Уряд Фінляндії погодився змінити на один день очільницю. Нею буде 16-річна активістка Ааві Мурто, яка бореться за рівність жінок у використанні нових технологій.

Практика не нова. Минулого року у цей день майже дві тисячі дівчат з понад 60 країн також на день спробували себе у якості лідерок.

На пост прем’єр-міністра Ааві заступить 7 жовтня. Вона має намір зустрітися з міністром з розвитку співробітництва і зовнішньої торгівлі, канцлером юстиції та членом парламенту для обговорення проблеми доступу дівчат із вразливих груп до технологій.

Члени Уряду Фінляндії

Загальновідома статистика не на користь жінок, − стверджує дівчина. − Згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, 15 млн дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 млн дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, майже половина жіноцтва  в світі, через незабезпеченість і переважну зайнятість в домашньому господарстві, не мають доступу до інтернету, не користуються ним. Водночас Інтернет павутиною охоплено 51% чоловіків.

Якщо порівняти частку  жінок і чоловіків, які працюють розробниками ІТ-технологій, то розрив вражає і в Україні. Їх частка в ІТ-сфері наразі становить лише 24%. Одна третя з них виконує допоміжні функції і тільки 12% працюють як досвідчені спеціалістки. Це вдвічі менше, ніж чоловіків.

Схожі статті

Колишня Олександра Пономарьова розповіла про його цивільну дружину: ховає кохану за високим парканом

Відомий співак Олександр Пономарьов багато років приховує правду про особисте життя після численних новин про його шлюбу та романи. Однак, Вікторія Мартинюк розповіла про його цивільну дружину.