28 листопада: яке свято, чиї іменини, народні прикмети. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 28 листопада молитовно згадує святих мучеників та ісповідників Гурія, Самона й Авіва. А світський відзначає День пам'яті жертв голодомору.

Праведні мужі Гурій і Самон жили у час правління імператора Диоклетіяна, який жорстоко переслідував християн. Довідавшись про  подвижницьку працю на шляху проповідування Слова Божого і спасіння, Гурія, Самона схопили і кинули у в’язницю аж до приїзду намісника.

По приїзді той наказав їх піддати тортурам: чоловіків били, а потім закували в колоди і в темноті протримали місяць. Потім Самона прив’язали за ногу до дерева, а до тіла тягарі, щоб більш страждав.

Насамкінець, не дочекавшись відречення від Христа, їх стратили, відтявши голови мечем. Це сталося у 304 році.

Святий ісповідник Авив, який служив дияконом у Едесі і навертав поган до християнської віри також потрапив до рук намісника. Його тіло шматували гаками, а тоді спалили жиіцем. Діялося це у 320 році.

Мощі святих Гурія, Самона й Авіва перепоховали в одному місці і згодом на згадку про них звели там церкву.

День пам’яті жертв голодомору

День пам’яті жертв голодомору щорічно відзначається в четверту суботу листопада. Встановлений Указом Президента України для того, щоб привернути увагу світової спільноти до трагедії 1932-33 років, коли від штучно організованого правлячою комуністичною владою голоду загинуло понад 3,5 мільйонів українців.

В цей день іменини святкують Микола, Петро, Григорій, Микита.

Народні прикмети на 28 листопада

  • Вже сніг лежить – до самої весни не розтане.
  • Багато снігу – наступний рік буде врожайним.
  • Потужний вітер – неспокійна і вітряна погода триватиме до Миколи (19 грудня).
  • Похмура, але тепла погода обіцяє непогожий травень.

28 листопада розпочинається різдвяний піст – Пилипівка.

У цей день добре бути у церкві на службі Божій та помолитися за вдале завершення року і праведне дотримання посту. Також добре молитися до святих мучеників та ісповідників Гурія, Самона й Авіва ,які  вважаються покровителями християнських родин.

Добре собі взяти якусь постанову на піст – щось одне, але старанно і чесно дотримуватися, наприклад, не лаятися з домочадцями, чи не сквернословити, чи не обмовляти ближніх, чи кинути палити. В цьому намірі щиро і ревно молитися весь піст.

Схожі статті

“Завжди у моєму серці” – Сергій Танчинець заговорив про нові стосунки та показав обраницю в Мережі

Кілька місяців тому Сергій Танчинець заявив про розлучення з дружиною Анною. У нещодавньому інтерв'ю чоловік вперше поділився деталями особистого життя і натякнув на новий роман.

Няньчить як рідну: 55-річна Надія Матвєєва розповіла про свою малечу, якій 4 з половиною роки (ФОТО)

Надія Матвєєва показала у соціальних мережах свою улюблену Семі, якій 4 з половиною роки: "Радію за людей, які відчувають щось подібне до своїх домашніх улюбленців".

“Пишу і реву”: 39-річний Віталій Козловський зізнався, чому йому довелося залишити кохану дружину та сина

Нещодавно у популярного українського співака народився первенець. Проте, вже зараз, чоловік вимушений покинути родину. Віталій повертається на передову, щоб продовжити військову службу.

“Як можна дарувати, а потім ділити” – Ексдружина Остапчука Горняк розповіла нові подробиці поділу майна

Конфлікт поділу майна шоумена Володимира Остапчука та його ексдружини, нотаріусині Христини Горняк триває. Днями Горняк розкрила нові подробиці сімейної драми.