Бакота – українська Атлантида

На Поділлі є село, якого немає на карті України. Але всі про нього хоча б раз чули, а дехто навіть бував тут.

Бакота – село, яке зникло з карти України ще в період Радянського Союзу. Тоді було обов’язковим показувати велич і могутність вже неіснуючої держави.

То з чого ж почалася історія невідомої відомої Бакоти?

До ХХ ст. Бакота була процвітаючим куточком України. Це місто пережило не одну татаро-монгольську навалу і вистояло. Згодом Бакота стала селом, а потім і взагалі зникла з мапи України, не встоявши перед технічним прогресом.

Бакота - село, якого немає на карті
Бакота – село, якого немає на карті

У 60-ті роки ХХ ст. почали ходити чутки про будівництво на Дністрі гідроелектростанції. А для цього треба було вирубати навколишні дерева, перенести цвинтар і відселити людей. Перед мешканцями тоді поставили доволі жорстку умову, за якою кожен житель Бакоти мав сам зруйнувати своє житло. Мешканці, не маючи вибору, переселялися у навколишні села. А через 20 років почалося заповнення басейну водою і будівництво гідроелектростанції, а ще через 6 років Бакота і кілька навколишніх сіл назавжди зникли під товщею води.

Дністровська ГЕС
Дністровська ГЕС

Проте це село відоме не лише тим, що з легкої руки керівництва вже неіснуючої держави зникло назавжди. Тепер це місце відоме неймовірними пейзажами,  сумною історією і як одне з нетуристичних, але дуже красивих місць України.

Місцевий житель Тарас Горбняк, родину якого виселили з села, зараз водить сюди екскурсії і розповідає, що село завжди було унікальним. Воно знаходилося в долині і від природних катаклізмів його захищали каньйони, а вода була надзвичайно чистою. А в деяких місцях річку можна було навіть перейти убрід. Фактично, село розташувалося у долині, звідки і його назва, яка з кельтської так і перекладається як заглибина.

Тарас Горбняк згадує, що під час будівництва Новодністровської ГЕС зникла не лише Бакота, а й ще 28 сіл, серед яких і село Стара Ушиця, яку ще називають Малою Швейцарією.

Окрім цього, клімат Бакоти та її околиць чудово підходить для вирощування унікальних сортів винограду, з якого виробляють однойменне вино.

Бакота як пам’ятка на мапі України про те, що природу треба підкорювати з розумом.

Схожі статті

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.

Стилісти назвали 5 помилок, які ми робимо, коли одягаємо чорне: секрет стильного образу лежить на поверхні

Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних порад від професійних стилістів. Яких помилок припускається більшість людей, що полюбляє чорний одяг.

Як зберігати часник в квартирі так, щоб він не висихав, не жовтів і не проростав: прості та корисні поради

Сьогодні ми поділимось з вами корисними лайфхаками, що допоможуть зберегти свіжість та колір часнику навіть при низьких температурах.

Одна деталь у зовнішності робила наложницю фавориткою Султана: сьогодні вона тільки відштовхує чоловіків

Гарем султана — це складна система, яка управлялася ієрархією, релігією та сімейними узами. Навколо цього явища ходило дуже багато пліток, але далеко не всі вони відповідали дійсності.

Як досягти корейської дзеркальної шкіри для ідеального кольору обличчя: ці поради прості, але неочевидні

Корейські красуні давно зарекомендували себе як знавці по догляду за собою, адже красивішої шкіри, ніж у них немає ніде в світі. А їхні секрети вже не секрети.