Карпатський національний природний парк

Якщо хочеться подивитися на парк без красивих культурних доріжок та лавочок, доведеться змінити красиві черевики на зручні кросівки або кеди.

Щоб побувати у Карпатському національному парку треба піднятися в гори, адже розташований він на масивах Чорногора та Горгани. Потрапляючи туди, не одразу можна зрозуміти, що це парк. Тут можна помилуватися різноманіттям рослин і тварин, піднятися в гори, спробувати справжню природну мінеральну воду. Ні, не ту, яка продається в пляшках в супермаркеті, а справжню, щойно набрану з джерела.

Карпатський національний природний парк входить до складу Карпатського біосферного заповідника. На його території розміщені найбільші вершини Карпат (Говерла, Петрос, Бребенескул, Піп Іван Мармароський, Близниці), географічний Центр Європи, найбільші в Європі ділянки букових та буково-ялинцево-смерекових лісів, Долина нарцисів. Тут ростуть унікальні квіти – едельвейс та «червона рута». А в лісах можна зустріти бурих ведмедів, рисей, лісового кота, беркута та інших рідкісних тварин та птахів.

Одним з цікавих природних утворень заповідника є карстовий міст. Точних відомостей про час його утворення немає. Проте існує припущення, що утворився він в той час, коли Карпати були морським дном. Дістатися до карстового мосту складно, оскільки дороги до нього дуже погана, а стежкою проходить не більше декількох тисяч туристів.

Карстровий міст
Карстровий міст

Перлиною Закарпаття, що входить до Карпатського біосферного заповідника є Долина нарцисів. Вона розташувалася недалеко від м. Хуст. Це єдине місце в Європі, де нарцис росте масово і ним можна вільно помилуватися. Саме тому сюди щороку у період цвітіння нарцисів з’їжджаються тисячі туристів.

Долина нарцисів
Долина нарцисів

У цьому заповіднику можна також помилуватися найвищим водоспадом каскадного типу в Карпатах, водоспадом Труфанець. Він є не лише одним з найвищих водоспадів, а й одним з наймальовничіших водоспадів такого типу.

Водоспад Труфанець
Водоспад Труфанець

Струківська церква, що розташована у смт. Ясіння, вважається найунікальнішою в Україні. Вона побудована у 1824 році без жодного цвяха, а всередині зберігся рідкісний іконостас. Разом з іншими церквами Карпат Струківська церква входить до переліку об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Карпати вміють вражати, особливо якщо відійти від туристичних маршрутів. Адже ж можна замінити похід на Говерлу підйомом на Піп Іван чи Петрос.

Схожі статті

У короля Великобританії Чарльза III діагностували рак: подробиці з Букінгемського палацу

Декілька годин тому Букінгемський палац шокував заявою про стан здоров'я Монарха. У 75-річного короля Великобританії Чарльза ІІІ діагностували рак. Чому вирішили розкрити діагноз Монарха?

Скільки коштує хліб в різних країнах: по 25 гривень в Україні, по 6 доларів в Америці та по 5 злотих в Польщі

Хліб – завжди був головною стравою всюди, по всьому світу. Не дарма кажуть, "Хліб – усьому голова". І це дійсно так, бо це універсальний продукт, який можна їсти з будь-чим і залишитися ситим надовго.

Як навчалися діти під час Другої світової війни та якою була українська школа: спогади дітей війни

Часи Другої світової війни були складними для всього радянського простору, адже загарбники не шкодували нікого. Це було справжнє випробування для багатьох народів

Аліна Кабаєва знову вагітна, але батько поповненню не радий: що відомо про таємних дітей російського диктатора

За повідомленнями британських ЗМІ, російська гімнастка Аліна Кабаєва, якій приписують любовні стосунки з президентом рф путіним, знову вагітна.

Матір Гаррі Поттера Джоан Роулінг відповіла путіну, який намагався її “підкупити”: назвала президента росії вбивцею

Всесвітньо відома авторка серії романів "Harry Potter" Джоан Роулінг публічно відповіла Володимиру путіну та звинуватила його в убивствах.

Можливо не помер: новину про смерть Володимира Жириновського спростували, але шансів на одужання мало

Новина про смерть Володимира Жириновського виявилася вельми суперечливою. Деякі російські політики стверджують, що насправді лідер ЛДПР не помер.