Роман Григорович Віктюк: «Усе моє життя — це історія божевілля»

Розповідаємо про життя легендарного режисера Романа Віктюка, який без страху і сумнівів змінював мистецтво.

Роман Віктюк — радянський, російський і український театральний режисер, заслужений діяч мистецтв Російської Федерації (2003), народний артист України (2006), народний артист Російської Федерації.

Він народився 28 жовтня 1936 року у місті Львів, яке на той час було частиною Польщі. Помер знаменитість 17 листопада 2020 року. Його життя — це справжній феєрверк подій. Він не мав відчуття страху та одним із перших приніс в театр епатажність і скандал. При цьому він уміло обходив всілякі заборони, які на той час були досить суворими.

Життя Романа Віктюка
Життя Романа Віктюка

Театральне життя Романа Віктюка

З кінця 60-рокив режисер проводив весь свій час у Театрі юного глядача в Калініні. Після цього було виконано ряд постанов у театрах Вільнюса та Москви. Найвідоміші з них — «Принцеса і дроворуб», «Валентин і Валентина», «Чорна кімната», «Марія Стюарт». Його творчі здобутки знають і поважають у багатьох країнах за кордоном: Італії, США, Швеції, Франції. Американські фахівці навіть включили його до списку 50 людей світу, які вплинули на другу половину 20-го століття.

Роман Віктюк жив і творив нічого не боячись. Однак така сміливість інколи виходила режисеру боком. Відтак закрився Студентський театр МГУ, яким режисер керував. Вже через деякий час зі своїм особливим баченням мистецтва професор Віктюк знайомив учнів російського інституту театрального мистецтва.

«Служниці», «Царське полювання» з Маргаритою Тереховою, «Татуйована троянда» з Іриною Мірошниченко, «Стара актриса» з Тетяною Дороніною, «М. Батерфляй» — всі ці постанови набрали найбільшу популярність і вразили глядача в саме серце.

Особисте життя Романа Віктюка

Режисер міг багато розповісти про мистецтво і творчість, однак особисте життя тримав в таємниці. Відомо, що Роман був одружений лише один раз на працівниці «Мосфільму», яка не мала відношення до акторської діяльності. Її імені не відомо. При цьому в одному з інтерв’ю він розповів, що сім’я у нього все-таки була. Донька живе у Львові.

Рідних він завжди намагався тримати на відстані, щоб не наражати на небезпеку.

У кінці жовтня в режисера виявили COVID-19. Він попав у реанімацію, а згодом помер від ускладнень.

Схожі статті

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?

Відома іспанська акторка показала фото своєї доньки, батьком якої є її рідний син: як таке можливо?

Акторка показала фото однорічної доньки та зауважила, що вона цілковита копія свого батька. Подробиці історії читайте у матеріалі порталу Сенсація.

Найстарший чоловік у світі повідав, як дожив до 111 років та дав дієві поради: “Щоп’ятниці їм фіш-енд-чипс”

Судді Книги рекордів Гіннесу визначили найстаршого чоловіка у світі. Хто він, де живе та які секрети довголіття чоловік повідав світові, читайте в матеріалі порталу Сенсація.