Чому червоний мак став незмінним символом Дня пам’яті і примирення: що саме означає ця квітка?

Кожен предмет у цьому світі має сенс та певну долю символізму. Особливу увагу завжди привертають до себе квіти, можливо через те, що вони є живими і це природне явище, яке завжди буде.

Сьогодні, 8 травня 2023 року в Україні та світі відзначається міжнародний День пам’яті та примирення. Цей день є особливим, оскільки це дата, коли вшановують пам’ять загиблих на війні. Цей день було започатковано у Берліні, після першої світової. А от в Україні 8 травня стало особливим днем з 2014 року, коли росія напала на Донбас і принесла в нашу країну багато жертв.

Поле з червоними маками

Кожен такий день має певний символізм і настрій. І День пам’яті та примирення символізує червоний мак. По-перше, колір, червоний символізує пролиту кров кожного захисника та кожної мирної людини, яка загинула від воєнної агресії. Крім того, ця квітка завжди була особливою  для українців. Стилізовані червоні маки – здавна незмінний атрибут українських вишиванок та рушників, виконаних хрестиком та гладдю, у багатьох регіонах країни.

А от певна ідея значення маку прийшло до одного з американських викладачів, він побачив у цій квітці всю історію бійців, адже саме мак ріс на тих полях, де відбувалися жорстокі бої за життя. Але, на жаль, багато хлопців тоді віддали життя саме на полях. І саме через це було прийнято рішення визнати червоний мак квіткою, яка росте на місці героїв, і тим самим символізує вічну пам’ять.

День пам’яті та примирення

Починаючи з 2015 року перемогу над нацизмом у Європі Україна вирішила відзначати у дусі пам’яті та примирення, а не традиційного совкового культу війни, яка зараз загалом не має жодного сенсу та відношення до нашої держави. А от вшанувати пам’ять героїв завжди гарна ідея, тим паче, що тепер ця дія має неймовірно велике значення для кожного українця.

На жаль, тепер багато хто з нас щороку буде купувати червоні маки зі сльозами на очах і неодноразово буде згадувати тих, хто віддав своє життя через агресію росії.

Схожі статті

Їй вже 42: як склалася доля і як сьогодні виглядає українська дівчинка-мауглі Оксана Малая (ФОТО)

Свого часу історія знаменитої дівчинки-Мауглі вразила всю країну, а обличчя героїні тисячі сюжетів знали абсолютно всі. Що з нею стало після отримання такої слави?

Народила в 11 і в 14: як склалася доля наймолодшої мами України та як сьогодні виглядають її діти (ФОТО)

20 років тому Надія Гнатюк стала наймолодшою матір'ю в країні. Дівчина народила малюка в 11 і одразу ж стала знаменитістю на батьківщині. Як вона поживає зараз?

Їм скоро буде по 8 років: як склалася доля і як сьогодні виглядають одеські п’ятернята та їхня мама (ФОТО)

2016 року в мережі прогриміла новина про те, що в Одесі жінка народила 5 дітей. Про неї знімали безліч сюжетів, писали на різних платформах, але щастя йшло за руку з бідою.

Новий законопроєкт про мобілізацію: хто має право на відстрочку, електронні повістки та що буде з ухилянтами

Український уряд вніс новий законопроєкт до Ради, який стосується мобілізації, обмежень по відношенню до ухилянтів та відстрочки. Детальніше в нашому матеріалі.

Водії, будьте пильними: змінилося важливе правило дорожнього руху в Україні. Що тепер під забороною?

На жаль, багато керманичів нехтують правилами зупинки свого авто. Вони не замислюються над тим, що невірно припаркований автомобіль створюватиме перешкоди іншим учасникам дорожнього руху