Поминальні дні у 2021 році за православним календарем: коли, що можна та чого не можна робити

Коли слід поминати померлих у 2021-му році та які є заборони? Читайте у статті.

Поминальні дні прив’язані до історичних подій. Так, вважається, що  у Димитріївську батьківську суботу, яка відзначається в листопаді, ввів Дмитро Донський в честь загиблих на Куликовську битву.

Батьківські суботи – особливі церковні дні, в які заведено поминати покійних. У православному календарі таких днів у році вісім – шість субот, Радоница і у ще одну добу, яка з’явилася всього 25 років тому, – 9 травня.

Батьківські дні в 2021 році

6 березня – Мясопустная Вселенська поминальна субота. Через тиждень після цієї дати починається Великий піст. Прийнято поминати всіх покійних вірних.

27 березня, 3 і 10 квітня – три батьківських суботи під час Великого посту.

11 травня – Радониця, день радості про Воскресіння Христове. На відміну від попередніх батьківських днів, цей випадає на вівторок. У храмах відновлюють панахиди.

19 червня – Троїцька Вселенська поминальна субота. В цей день в храмах здійснюють особливу молитву – моляться навіть за душі тих, хто за життя багато грішив.

6 листопада – Димитрівська поминальна субота.

9 травня – новий день в календарі поминання. У цей день прийнято згадувати воїнів, які віддали свої життя за батьківщину. Звучать молитви Господу в подяку за даровану перемогу.

Що робити і що ні

У православних храмах в поминальні дні проводяться спеціальні заупокійні служби. Ви можете з ранку прийти до церкви, написати записку за упокій душ рідних. Не забудьте взяти з собою що-небудь у якості милостині. Це можуть бути продукти: паски, яйця, цукерки, фрукти або гроші.

Після літургії в церкві можна відправитися на кладовище. Встигнути прибрати на кладовищі потрібно до поминальних днів. Радониця забороняє займатися будь-якою фізичною працею. Головне в цей день – молитви і поминання покійних. Зібравшись за сімейним столом, необхідно почати трапезу з молитви. Напиватися в поминальні дні не варто. Говорити про померлих тільки хороше, погане не згадувати. Якщо померлого нічого хорошого сказати, тоді краще промовчати.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.