76 років з дня перемоги: неймовірні історії геройства, які варто почути кожному у День пам’яті загиблим

У цей день прийнято віддавати шану пам'яті загиблим. Але давайте згадаємо героїв, які не просто віддали своє життя, а творили справжні подвиги.

Микола Гастелло

Микола Гастелло

З початком війни потрапив в авіаполк, де став льотчиком. Микола Гастелло брав участь в трьох війнах. За рік до Великої Вітчизняної він отримав звання капітана.

26 червня 1941 року екіпаж під командуванням капітана Гастелло вилетів для удару по німецькій механізованій колоні. Справа була на дорозі між білоруськими містами Молодечно і Радошковічі. Але колона добре охоронялася ворожою артилерією. Зав’язався бій.

Літак Гастелло був підбитий. Снаряд пошкодив паливний бак, машина загорілася. Льотчик міг катапультуватися, але він вирішив виконати військовий обов’язок до кінця. Микола Гастелло направив палаючу машину прямо на колону ворога. Це був перший вогненний таран у Великій Вітчизняній війні.

Зіна Портнова

Зіна Портнова

Розвідниця партизанського загону імені Ворошилова на окупованій фашистами території.
У 1942 році 16-річна Зіна вступила в підпільну організацію “Юні месники”. Вона поширювала на окупованих територіях антифашистські листівки. Потім під прикриттям влаштувалася працювати в їдальню для німецьких офіцерів, де скоїла кілька диверсій.

У 1943 році Зіна Портнова пішла в партизани і продовжила займатися диверсіями в тилу ворога. Зіну здали фашистам, і вона потрапила в полон. Іі допитували і катували. Але Зіна мовчала, не виказуючи своїх. На одному з таких допитів вона схопила зі столу пістолет і застрелила трьох гітлерівців. Після цього її розстріляли в тюрмі.

Юхим Осипенко

Юхим Осипенко

Командир невеликого партизанського загону.
Разом з ще п’ятьма товаришами він організував невеликий партизанський загін, який здійснював диверсії проти фашистів. Під час однієї з операцій було вирішено підірвати ворожий склад. Але боєприпасів в загоні було мало. Бомбу зробили зі звичайної гранати. Вибухівку повинен був встановлювати сам Осипенко.

Він підповз до залізничного мосту і, побачивши наближення поїзда, кинув її перед складом. Вибуху не було. Тоді партизан сам ударив по гранаті шестом від залізничного знака. Командир загону вижив, але повністю втратив зір. За цей подвиг його першим в країні нагороджено медаллю “Партизану Вітчизняної війни”.

Схожі статті

“Їжа, не призначена для людей”: стало відомо, чому насправді європейці та американці не їдять гречку

А чи знали ви, що європейці та американці переважно відмовляються вживати гречану крупу? Причина цьому виявилась на поверхні, експерти пояснили, чому ж більшість навіть не знає, яка гречка на смак.

Підкреслює мішки під очима і зморшки: типові помилки в макіяжі, яких припускається мало не кожна жінка

Макіяж може стати інструментом, який захистить шкіру від недоліків. Проте, іноді вибір сумнівних засобів або неправильна техніка нанесення може навпаки підкреслити певні недосконалості.

Як відчистити білі кросівки від бруду: найдієвіші домашні засоби, про які ви навіть не здогадувались

Власники білого одягу та взуття, час від часу стикаються із неприємними плямами на улюблених речах. Проте сьогодні ми розповімо, як позбутись бруду найпростішими способами.

Наймодніші стрижки на весну 2024: маллет, боб та інші зачіски, які виглядають свіжо та омолоджують

Відкрийте для себе нові трендові зачіски, що стали справжнім хітом весною 2024 року. Це чудова можливість спробувати щось нове та знайти стрижку, що підкреслить ваш шарм.

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.