Таїнство Священства: ким і коли встановлене? Хто може бути священником?

Таїнство, у якому через рукоположення християнин дістає духовну владу священнодіяти, тобто служити Христовій Церкві - відправляти Святу Літургію, здійснювати інші Таїнства, і через якого Святий Дух надає іншим християнам спасительну благодать.

У священнодійстві головну роль відіграє не особа священника, а печать Святого Духа, яку він отримує у момент рукоположення.

Ким і коли встановлено Таїнство Священства?

У Старому Завіті, у Книзі Левіт, йдеться про священника Арона, в Книзі чисел говориться про ізраїлеве коліно Левів, як священнослужителів, яких решта одинадцять колін роду мали утримувати. Так само у Книзі Пророка Єзекіїла також розповідається про поділ на священників і левітів – тих, які прислуговували священника.

У Новому Заповіті вже читаємо про первосвященників, які опиралися на Старий Заповіт і за прикладом старозавітних священників вимагали у людей для Бога жертви. Але справжнім священником Новозавітнім є лише Ісус Христос, який приніс себе в жертву за все людство.

Про це описано у всіх чотирьох Євангеліях Нового Завіту.

Літургія Святої вечері підчас меси РКЦ. Омивання ніг.

Ісус Христос встановлює Таїнство Священства на Тайній вечері, дає право звершувати Святу літургію (Святу Євхаристію), а також інші таїнства, навчати і проповідувати.

Хто може бути священником?

У євреїв було правило: кожне первородне дитя має бути віддане на служіння Богові. Тому, кожний юнак, який здобуде духовну освіту може стати священником. Але насамперед, потрібно розпізнати покликання. У цьому може допомогти духівник або парафіяльний священник.

Є три тупені священства: диякон, пресвітер (священник) і єпископ (архиерей). Диякон має право служити при дарах. Пресвітер – служити Святу Літургію, сповідати, причащати. Єпископ, крім сповнення тих самих обов’язків, що й священник, має право рукополагати (посвячувати) на священника. Про це написано у Діяннях святих апостолів.

У східній Церкві священник має право одружуватися. У латинській − священники приймають обітницю безшлюбності – целібат. Такий стан можуть обрати й інші. Він характерний тим, що священник живе без сім’ї і весь свій час може віддавати служінню спільноті на парафії.

Є ще священники монахи, які живуть у монастирях.

Рукоположення на священника

Кожний священник має обов’язок зберігати послух деканальному священникові і єпархіальному Єпископу. А ієромонах – настоятелю монастиря.

Треба собі усвідомити, що особа священника, не дивлячись на людські слабкості, які іноді проявляє, є  недоторканою  і неосудною, бо Таїнство Священства витискає на душі священника нестерту печать Святого Духа. За будь-яких умов, навіть, якщо священник усунений від служіння Святої Літургії, він має право здійснювати такі Таїнства як сповідати і причащати.

Потрібно виховувати у собі й у нащадках обов’язок і звичку ставитися з особливою повагою до священників.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.