Які вершини слід підкорити в Карпатах

Гори України – одні з наймальовничіших у Європі. Тут багато цікавих і дуже красивих маршрутів різного рівня складності.

Наймальовничішими вершинами українських Карпат вважаються Говерла, Петрос, Шипці, Піп Іван, Мармароси, Горгани.

Першою вершиною, на яку варто піднятися – Чорногора

Чорногірський хребет – найбільший масив Карпат, на якому височить 6 двотисячників.  Попри те, що це один з найвищих гірських масивів, тут багато доступних туристичних маршрутів. До складу цього масиву входить і найвища точка України – Говерла.

Чорногора
Чорногора

Перед відправленням у похід на Чорногору потрібно пам’ятати, що погода там змінюється різко і швидко. Тобто, однієї миті може світити сонце, а через пару хвилин вже ллє холодний дощ і віє сильний вітер.

Говерла

Це найвища вершина не лише масиву Чорногори, а й України. Її висота 2061 м. Незважаючи на висоту, на гору існує багато туристичних маршрутів різного рівня складності. Один з найпростіших маршрутів починається від туристичної бази «Заросляк» і поступово піднімається вгору. Саме через наявність відносно легкого маршруту на Говерлу піднімається багато туристів і від цього дуже страждає рослинний світ. Якщо на початку маршруту рослинності багато і вона різноманітна, то чим ближче до вершини, тим рослинності менше і тим більше вона витоптана ногами туристів. На самій вершини через туристів дуже багато сміття і всіляких пам’ятних речей, які туристи залишають на згадку про себе.

Говерла - найвища гора України
Говерла – найвища гора України

Незважаючи на те, що це туристичне місце, не знаючи місцевість можна заблукати, збитися з маршруту або звернути не туди.

Шпиці

Від бази «Заросляк» веде ще один маршрут до гори Шпиці. Цей маршрут не такий популярний, як Говерла, тому туристів значно менше і набагато краще можна роздивитися гори. Хоча Шпиці і не двотисячник, висота гори всього 1863 метри, вид з вершини заворожує не менше, якщо не більше, ніж з двотисячників.

Назва гори пішла від виступів гірської породи, які нагадують шипи на спині дракона. А якщо погода туманна, то ці виступи можна сприйняти за міфічних істот, що стоять на варті дороги.

Неземний пейзаж гори Шпиці
Неземний пейзаж гори Шпиці

Неподалік туристичної бази «Заросляк» знаходиться одне з найвищих високогірних озер України, озеро Несамовите.

Петрос

Це одна з найвищих і найнебезпечніших вершин Чорногірського хребта. Вона вважається однією з найважчих для підкорення, оскільки схили гори з одного боку круті, а з іншого – уривчасті. Гора стоїть трохи осторонь основних вершин і здається, що вона вища за Говерлу. Таке враження складається також чеерз прохід між вершинами, який спершу спускається вниз, а потім піднімається вгору. Через розташування у Петрос часто влучають блискавки, звідки і друга її назва – Грозова гора.

Петрос - найскладніша для підкорення вершина
Петрос – найскладніша для підкорення вершина

Це ледь чи не єдина гора, яку оминають туристичні групи. І причина цьому саме розташування і особливості схилів гори. Але тим, то дістався вершини Петрос дарує чи не найкращий подарунок в нагороду за зусилля – неймовірної краси краєвиди.

Піп Іван

Гора, з якої бере початок найвищий масив Українських Карпат. Говорять, що гора прихистила Білого слона. Насправді це не вигадка і тут точно не йдеться про тварину. Справа в тому, що на горі розташована польська обсерваторія, яка так і називається «Білий слон».

Піп Іван і Білий слон
Піп Іван і Білий слон

До гори веде два туристичних маршрути. Один – коротший, але складніший. Інший, що йде через Вухатий камінь, – довший і мальовничіший.

Далі буде.

Схожі статті

Подружня пара під час ремонту знайшла скарб на власній кухні: сума грошей, що кардинально змінила їхнє життя

Ця знахідка з ніг на голову перевернула їх життя. Тепер, пара зможе завершити ремонт та віддати борги не чекаючи на наступну заробітну плату.

Справжня Рапунцель: українка встановила рекорд з найдовшого волосся у світі та розповіла, як доглядає за ним

Українка ніколи не відрізала своє волосся та дуже пишається своїм досягненням. Вона вважає, що це її родзинка, яка може надихати інших жінок.

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.