У Городниці археологи знайшли не лише монети

Знайдені у Городниці монети стали початком серйозніших археологічних знахідок.

У місці розкопок біля села Городниця Житомирської області, де наприкінці серпня археологи знайшли 38 старовинних монет, відкрилася ще одна археологічна знахідка. Нею стало городище часів Русі. Тепер перед археологами та істориками стоїть важливе завдання, зрозуміти що це було за городище, чим жило і як функціонувало. Головне питання, яке постало перед дослідниками, з’ясувати чому про городище протягом тисячоліть не було жодної інформації. Щодо монет, то на них видно невідомі донині штампелі.

Знайдені під час розкопок монети
Знайдені під час розкопок монети

Знайдене городище розташовувалось, за словами археологів, за 1,5 кілометри від місця, де на березі річки Случ вони знайшли монети. Крім того, саме у місці знахідки через річку є зручна переправа. Ймовірно, у цьому місці через річку Случ проходили стародавні торгові шляхи.

Окрім цього, співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров зазначив, що залишки городища знайшли на території парку. Він є пам’яткою садово-паркового мистецтва і був закладений у 19 ст. Це означає, що під парком знаходиться дуже насичений культурний шар. Тобто, тут можна знайти скло, кахлі, кістки, кераміку. Ці знахідки свідчать, що у місті було активне соціальне життя. Про це розповів керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас.

Залишки валів у Городниці
Залишки валів у Городниці

Археолог передбачає, що знайдене городище є ні чим іншим, як руїнами міста Звягель, про яке згадувалося у літописі. За словами науковця, у городищі збереглися дитинець та оборонні споруди.

Андрій Петраускас стверджує, що Городниця, за характером архітектури вважається класичним європейським містом. А, судячи з результатів розкопок, руїни городища могли бути старим варіантом поселення. А місто могло називатися по-іншому і бути пов’язаним зі Звягелем. Вадливість знахідки підкреслюється тим, що раніше під час археологічних розкопок згаданих руїн не знаходили.

Тепер історики та археологи мають вивчити літописи й ідентифікувати рештки городища. Цілком імовірно, що належать вони прамісту Городниці, але у документах тих часів було відоме за зовсім іншою назвою.

Схожі статті

Подружня пара під час ремонту знайшла скарб на власній кухні: сума грошей, що кардинально змінила їхнє життя

Ця знахідка з ніг на голову перевернула їх життя. Тепер, пара зможе завершити ремонт та віддати борги не чекаючи на наступну заробітну плату.

Справжня Рапунцель: українка встановила рекорд з найдовшого волосся у світі та розповіла, як доглядає за ним

Українка ніколи не відрізала своє волосся та дуже пишається своїм досягненням. Вона вважає, що це її родзинка, яка може надихати інших жінок.

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.