Шерпи – витривалі жителі Непалу

Одним з найвідоміших шерпів був Наргія Тенсінг. Він разом з Едмундом Гіларі у 1953 році піднявся на вершину Евересту.

У більшості людей шерпи асоціюються зі сходженням на Еверест. Вони несуть речі мандрівників, показують дорогу і понад 100 років вони немінні помічники у сходженні на легендарний 8-тисячник.

Перші підкорювачі Евересту. Едмунд Гілларі і Норгія Тенцінг
Перші підкорювачі Евересту. Едмунд Гілларі і Норгія Тенцінг

Шерпи неймовірно сильні і витривалі. Оскільки в регіонах їх проживання роботи мало або вона відсутня, заробляють ці люди тим, що працюють у таборах на шляху до Евересту.

Ці люди здатні нести досить важкі речі незалежно від того чоловік це чи жінка. При цьому вони з легкістю долають великі відстані.

Якщо для європейця підйом на Еверест може займати кілька тижнів, то шерпи можуть дійти на вершину і спуститися за кілька днів. Вони швидко адаптуються до перепадів висоти і зміни тиску.

Проте маючи великий багаж знань про гори, шерпи нерідко гинуть, прокладаючи маршрути для європейців. У поселеннях ледь чи не в кожній сім’ї є родичі, які загинули на схилах Евересту. При цьому туристи не бачать цих трагедій. Єдиною людиною, яка бачила трагедію родини шерпи, була американська альпіністка Меліса Арно.

Сучасним рекордсменом серед шерпів з кількості сходжень на Еверест вважається 49-річний Камі Ріта. Він живе в Непалі і на його рахунку 24 сходження на 8-тисячник. Навіть ставши героєм, чоловік каже, що не планує полишати роботу гідом.

Нагадаємо, що під час поїздки до непалу з нащадками відомого шерпи зустрівся Дмитро Комаров. Ведучий отримав у подарунок окуляри відомого шерпи, в яких виклав фото у своєму інстаграмі і поділився історією підкорення Евересту.

 

Схожі статті

Подружня пара під час ремонту знайшла скарб на власній кухні: сума грошей, що кардинально змінила їхнє життя

Ця знахідка з ніг на голову перевернула їх життя. Тепер, пара зможе завершити ремонт та віддати борги не чекаючи на наступну заробітну плату.

Справжня Рапунцель: українка встановила рекорд з найдовшого волосся у світі та розповіла, як доглядає за ним

Українка ніколи не відрізала своє волосся та дуже пишається своїм досягненням. Вона вважає, що це її родзинка, яка може надихати інших жінок.

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.