Михайлів день 21 листопада: що можна і чого не варто робити на свято Архистратига Михаїла

Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Так називається свято, яке ми звикли святкувати наприкінці листопада, 21 числа. Поряд з Михаїлом вшановуємо Архангелів Гавриїла, Рафаїла, Уріїла, Селафіїл, Ієгуді, Варахіїла і Єремія.

Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Так називається свято, яке ми звикли святкувати наприкінці листопада, 21 числа. Поряд з Михаїлом вшановуємо Архангелів Гавриїла, Рафаїла, Уріїла, Селафіїл, Ієгуді, Варахіїла і Єремія.

Свято встановлено в IV столітті на Лаодикійському Соборі.

Оскільки з образом Михаїла пов’язано вірування у перемогу добра над злом, то люди завжди мали його за заступника. Тому не випадково саме Архангел Михаїл є покровителем столиці нашої держави міста Київ.

Ще Архистратига вважають охоронцем раю, який з огненним мечем стоїть біля воріт. Саме його голос у Судний день має підняти з гробів мертвих. Це йому відведена роль «небесного прокурора», який буде розповідати про погані вчинки душ. Але й «адвоката», бо також він перелічить усі їхні добрі вчинки. А відтак, й милосердного покровителя, бо покликаний молитися перед Господом  про прощення для грішників.

Тому уже тепер, потоваришуйте зі святим Архистратигом Михаїлом, величайте його, моліться до нього, просіть про допомогу.

Існує багато легенд про святого Михаїла. Одна із них розповідає про те, як диявол ховався під видом різних речей, щоб його не виявив Господь і всюди Михаїл його знаходив, скеровуючи грім і блискавку. Про одне забув нечистий – кущ ліщини. Тому існує повір’я, що у час грози можна заховатися під ліщиною – грім туди не вдарить.

Для молодих дівчат існує повір’я, що, якщо піднести до ікони Святого Михаїла пиріг, спечений власними руками з борошна, купленого у жіночий день – середу, п’ятницю, суботу і щиро помолитися, то скоро на порозі з’явиться жених.

Народні прикмети:

  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
  • Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.
  • Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.
  • Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи.
  • Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.
  • День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.
  • Від Михайла зима морози кує.Як Михайло закує, то Микола не розкує.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.