Не просто слова: які фрази в розмові вказують на депресію та чому їх не можна ігнорувати

Депресія – це недуга, яка, якщо її не лікувати, то може призвести до важких наслідків психічних і фізичних

Психологічне благополуччя людини визначає її стан, поведінку, манеру говорити і навіть писати. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Clinical Psychological Science. Ось чому так важливо вміти виявити симптоми депресивного стану.

Суть дослідження, яке провели вчені-психологи, полягала у тому, щоб довести, що депресивні, тривожні стани спотворюють мислення людини, а, отже, впливають і на передачу цих думок.

У мене депресія
У мене депресія

Використовуючи спеціальний алгоритм, спеціалісти опитали та проаналізували тексти 6400 учасників 63 форумів, присвячених психічному здоров’ю. Для чистоти експерименту до текстів анонімів з форумів було додано тексти з щоденники знаменитостей – музиканта Курта Кобейна і письменниці Сільвії Плат.

Науковці оцінювали тексти за змістом і стилем. У підсумку, були зроблені такі узагальнюючі висновки.

Категоризм і максималізм

Люди з депресивними розладами часто використовують слова з негативним забарвленням: «сумний», «погано», «нещастя». У їхніх дописах присутні переважно категоричні судження і максималізм щодо життя.

Ті, хто знаходився на межі депресії послуговувалися такими категоричними словами: “ніщо”, “ніхто”, “все”, “завжди”, “неминуче” і “ніколи”.

Я – всьому голова

Вчені зробили цікаве відкриття, що у людей, які періодично переживають депресивні стани я-повідомлення на першому плані. І майже відсутні займенники: «він», «вона», «ми», «вони».

Психологи пояснюють це двома причинами.

Перша полягає в тому, що людина, яка переживає депресію глибоко занурена у себе. Вона байдужа до оточуючих. Часто відсторонюється від суспільства, втрачає інтерес до того, що відбувається навколо неї.

Друга причина, – і це найголовніше відкриття – використання великої кількості особових займенників і їх похідних є першорядною ознакою депресії.

Крім цих ознак, заспокоюють психологи, мають бути ще явні фізичні ознаки депресії, такі, як втрата апетиту, безсоння або, навпаки, надмірна сонливість.

Схожі статті

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.

Стилісти назвали 5 помилок, які ми робимо, коли одягаємо чорне: секрет стильного образу лежить на поверхні

Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних порад від професійних стилістів. Яких помилок припускається більшість людей, що полюбляє чорний одяг.

Як зберігати часник в квартирі так, щоб він не висихав, не жовтів і не проростав: прості та корисні поради

Сьогодні ми поділимось з вами корисними лайфхаками, що допоможуть зберегти свіжість та колір часнику навіть при низьких температурах.

Одна деталь у зовнішності робила наложницю фавориткою Султана: сьогодні вона тільки відштовхує чоловіків

Гарем султана — це складна система, яка управлялася ієрархією, релігією та сімейними узами. Навколо цього явища ходило дуже багато пліток, але далеко не всі вони відповідали дійсності.

Як досягти корейської дзеркальної шкіри для ідеального кольору обличчя: ці поради прості, але неочевидні

Корейські красуні давно зарекомендували себе як знавці по догляду за собою, адже красивішої шкіри, ніж у них немає ніде в світі. А їхні секрети вже не секрети.

Як правильно обсмажити буряки, щоб борщ мав неймовірний насичений колір та смак: таке варто знати

Борщ – страва, яка є символом української кухні. Головний секрет приготування криється в правильній обробці буряків. Розповідаємо, як обсмажити їх так, аби отримати насичений колір та смак.