5 найпопулярніших міфів про столицю Галичини: вірити чи не вірити?

Красивий Львів оповитий безліччю легенд і міфів. В старому місті чи не кожен дворик, кожна вуличка товаришують якійсь цікавій історії. Дізнаємось про деякі.

Міф 1. Оперний театр, що падає

Усі львів’яни знають, що це неправда і майже всі люблять переповідати, що архітектор Зигмунд Ґорґолевський покінчив життя самогубством, дізнавшись про те, що будівлю підмивають і затоплюють води Полтви, яка протікає прямісінько під театром і, що невдовзі він має провалитися під землю.

Відкрию вам маленьку таємницю – Львівський оперний театр падає уже 120 років. А архітектор помер природною смертю.

Насправді візуально виглядає наче театр похилений через те, що рівень вулиць, які його оточують неоднаковий: та, що праворуч – вища, а та, що ліворуч – нижча.

Львівський оперний театр
Львівський оперний театр

Міф 2. У Львові є своя статуя Свободи

Справді, у самому центрі міста, на будинку музею етнографії є жінка з променями на голові і зі смолоскипом у руці. Але символізує вона “Ощадність”. А два кам’яні чоловіки, які від неї справа і зліва – це символи успіху у сільському господарстві та промисловості. Оскільки колись це була будівля банку.

Символ ощадності
Символ ощадності

Міф 3. Львів – польське місто

Цей міф підігрівається польськими туристами, які приїжджають у Львів на день – відпочити, сходити в оперу. Їхні екскурсоводи їм розповідають, що Львів було збудовано швидше, ніж його заснував Данило Галицький і що першими його мешканцями були німці і поляки. Що начебто у 1527 році , після великої пожежі, яка насправді мала місце, Львів відбудували німці з наказу польської влади, а будували українці. І на цій підставі Львів їхній і його потрібно відвоювати.

Старі світлини
Старі світлини

Міф 4. Каву європейцям відкрив львів’янин

Ідеться про Юрія Кульчицького, який насправді є родом з Галичини, відзначився при обороні Відня від турків. У нагороду привіз багато мішків кави, зернами якої у той час годували верблюдів.

Насправді у той час про властивості кави і саме про кавовий напій вже знали. Кульчицький тільки удосконалював його – практикував по-різному смаження кавових зерен, роби різну концентрацію, добавляв всілякі інгредієнти, словом, був інноватором, завдяки якому з’явилося поняття віденської кав’ярні.

Кавярня-музей
Кавярня-музей

Міф 5. За російську мову у Львові можуть скарати

Це абсолютний міф. Львів – європейське туристичне місто, де можна почути різні мови. Але за статистикою від 20 до 30 відсотків львів’ян розмовляють російською, як рідною.

 

Схожі статті

Як правильно обсмажити буряки, щоб борщ мав неймовірний насичений колір та смак: таке варто знати

Борщ – страва, яка є символом української кухні. Головний секрет приготування криється в правильній обробці буряків. Розповідаємо, як обсмажити їх так, аби отримати насичений колір та смак.

Досить припускатися цих банальних помилок: як правильно зберігати кисломолочний сир, щоб довго був свіжим

Ділимося корисними порадами, як варто зберігати кисломолочний сир, щоб він довго був свіжим. Це має знати кожна господиня. Досить припускатися банальних помилок.

Модний образ на 14 лютого: 14 романтичних ідей, що одягнути на побачення – дрес-код на День закоханих

Не знаєте, що одягнути на День закоханих? Експертка "Сенсації" Кириленко Єлена розповідає, як підкреслити романтичний настрій 14 лютого своїм образом.

Які кольори не можна вдягати на Новий рік 2024, щоб не відштовхнути вдачу Дерев’яного Дракона (ФОТО)

За китайським календарем на зміну Чорному водяному Кролику символом 2023 року прийде рік Зеленого дерев'яного Дракона. Пануватиме новий символ з 10 лютого 2024 року по 28 січня 2025 року.

Стрижки на зиму 2024: Лідія Таран перевірила на собі наймоднішу зачіску для жінок за 40, яка омолоджує

Кожна українська жінка прагне виглядати стильно, сучасно та молодо в будь-якому віці. Тож, на прикладі Лідії Таран розглянемо, які стрижки актуальні на зиму 2024. 

Для тих, хто чекає на донечку: як правильно назвати дівчинку – гарні та рідкісні імена, які приносять удачу

Майже кожне ім'я наділяє свого власника певним набором корисних якостей. Завжди хочеться дати саме своїй дитинці особливе, щасливе ім'я, яке не буде занадто хитромудрим.