Псалом 50. Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї…

У чому сила Давида? У його слабкості і щирості. Він визнає перед милосердним, довготерпеливим і милостивим Богом свою провину і просить прощення. Цим самим показує і нам шлях.

Псалтир є книгою Святого Писання Старого Завіту, де вміщені одні з найдревніших молитов. Псалмами молилися праведники і мученики за віру. Тексти Псалтиря читає Ісус Христос у Новому Заповіті.

Хто практикує з вірою молитви Псалтиря, той мав  можливість  неодноразово переконатися у їх силі. Ці молитви заспокоюють, додають впевненості і  вселяють надію. Наводять на правильну думку і допомагають при прийнятті правильного рішення.

 

 

Псалом 50

Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо омий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій завжди переді мною. Проти Тебе Єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже праведний Ти в словах Твоїх і справедливий у присуді Твоїм. Ось бо в беззаконні зачатий я, і в гріхах породила мене мати моя. Бо Ти істину полюбив єси, невідоме й таємне мудрості Твоєї явив Ти мені. Окропи мене ісопом – і очищуся, омий мене – і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість – і зрадіють кістки мої упокорені. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і прости всі беззаконня мої. Серце чисте створи в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму. Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відніми від мене. Поверни мені радість спасіння Твого і духом могутнім укріпи мене. Навчатиму беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої, Боже, Боже спасіння мого, і язик мій радісно славитиме Правду Твою. Господи, відкрий уста мої, і язик мій сповістить хвалу Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я, та всепалення ти не бажаєш. Жертва Богові –  дух упокорений, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш. Ущаслив, Господи, благоволінням Твоїм Сіон, і нехай збудуються стіни Єрусалимські. Тоді буде угодна Тобі жертва Правди, приношення і всепалення, тоді положать на Жертовник Твій тельців.

Псалом 50 ще називають покаянним. Написав цар Давид після того, як послав на вірну смерть благочестивого Урію Хеттіянина, спокусившись його жінкою Вірсавією.

На прикладі Давида бачимо яка людина слабка перед спокусами і як легко може вчинити гріх. Зробивши таке зі своїм вірним воїном, Давид переступив Божий закон двічі. Раз – коли вчинив з чужою дружиною перелюб і вдруге – коли убив її чоловіка.

Усвідомивши, як низько упав, Давид щиро кається і оплакує свій вчинок.

 

 

Псалом 50 дуже часто вживається у різних богослужіннях як у візантійському, так і в латинському обряді. Його латинська назва Miserere. Він є обовязковою складовою низки ранішніх молитов

І, безумовно, є для нас ще одним прикладом, щоб довіряти Богові, який чекає на нас з покаянням і милосердям.

 

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.