Поминальні дні у 2021 році за православним календарем: коли, що можна та чого не можна робити

Коли слід поминати померлих у 2021-му році та які є заборони? Читайте у статті.

Поминальні дні прив’язані до історичних подій. Так, вважається, що  у Димитріївську батьківську суботу, яка відзначається в листопаді, ввів Дмитро Донський в честь загиблих на Куликовську битву.

Батьківські суботи – особливі церковні дні, в які заведено поминати покійних. У православному календарі таких днів у році вісім – шість субот, Радоница і у ще одну добу, яка з’явилася всього 25 років тому, – 9 травня.

Батьківські дні в 2021 році

6 березня – Мясопустная Вселенська поминальна субота. Через тиждень після цієї дати починається Великий піст. Прийнято поминати всіх покійних вірних.

27 березня, 3 і 10 квітня – три батьківських суботи під час Великого посту.

11 травня – Радониця, день радості про Воскресіння Христове. На відміну від попередніх батьківських днів, цей випадає на вівторок. У храмах відновлюють панахиди.

19 червня – Троїцька Вселенська поминальна субота. В цей день в храмах здійснюють особливу молитву – моляться навіть за душі тих, хто за життя багато грішив.

6 листопада – Димитрівська поминальна субота.

9 травня – новий день в календарі поминання. У цей день прийнято згадувати воїнів, які віддали свої життя за батьківщину. Звучать молитви Господу в подяку за даровану перемогу.

Що робити і що ні

У православних храмах в поминальні дні проводяться спеціальні заупокійні служби. Ви можете з ранку прийти до церкви, написати записку за упокій душ рідних. Не забудьте взяти з собою що-небудь у якості милостині. Це можуть бути продукти: паски, яйця, цукерки, фрукти або гроші.

Після літургії в церкві можна відправитися на кладовище. Встигнути прибрати на кладовищі потрібно до поминальних днів. Радониця забороняє займатися будь-якою фізичною працею. Головне в цей день – молитви і поминання покійних. Зібравшись за сімейним столом, необхідно почати трапезу з молитви. Напиватися в поминальні дні не варто. Говорити про померлих тільки хороше, погане не згадувати. Якщо померлого нічого хорошого сказати, тоді краще промовчати.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.