Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.

Дата Радуниці плаває та кожен рік змінюється, але вона завжди припадає на дев’ятий день після Великодня. У цьому році це 11 травня.

Традиції поминального вівторка

На Радуницю зазвичай кликають священника на могилу до рідних, аби він провів заупокійну літію. Також на кладовище беруть з собою крашанки, паски, цукерки та інші великодні страви, частина яких віддається бідним людям на помин.

Лампадка на могилі
Лампадка на могилі

Це свято займає особливе місце в церковному календарі та зобов’язує віруючих не сумувати через смерть близьких, а навпаки радіти тому, що вони увійшли в інше життя, бо воно вічне.

Що не можна робити

У поминальний вівторок заборонено вінчатися, не можна прибиратися на могилах, оскільки це необхідно зробити заздалегідь, а також не можна скандалити, сваритися та відмовляти у допомозі тим, хто її потребує. Що стосується фізичної праці — церква не забороняє працювати у цей день.

Радуниця
Радуниця

Молитви за покійних

На Радуницю моляться за всіх, кого вже немає з нами, за кожну близьку та рідну людину, але безутішної скорботи не має бути. Колись ми зустрінемося з усіма, кого любили — саме цю надію варто вкладати в свої молитви.

Молитися можна вдома перед іконою своїми словами. Головне, щоб вони йшли від чистого серця і відкритої душі, щоб у них згадувалися рідні. Також можна читати і традиційні тексти за покійних, втім, просте заучування не підійде. Тільки щира молитва, вимовлена з розумінням та усвідомленням її значимості стане цілющою.

Молитва за покійних на Радуницю
Молитва за покійних на Радуницю

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.