Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.

Дата Радуниці плаває та кожен рік змінюється, але вона завжди припадає на дев’ятий день після Великодня. У цьому році це 11 травня.

Традиції поминального вівторка

На Радуницю зазвичай кликають священника на могилу до рідних, аби він провів заупокійну літію. Також на кладовище беруть з собою крашанки, паски, цукерки та інші великодні страви, частина яких віддається бідним людям на помин.

Лампадка на могилі
Лампадка на могилі

Це свято займає особливе місце в церковному календарі та зобов’язує віруючих не сумувати через смерть близьких, а навпаки радіти тому, що вони увійшли в інше життя, бо воно вічне.

Що не можна робити

У поминальний вівторок заборонено вінчатися, не можна прибиратися на могилах, оскільки це необхідно зробити заздалегідь, а також не можна скандалити, сваритися та відмовляти у допомозі тим, хто її потребує. Що стосується фізичної праці — церква не забороняє працювати у цей день.

Радуниця
Радуниця

Молитви за покійних

На Радуницю моляться за всіх, кого вже немає з нами, за кожну близьку та рідну людину, але безутішної скорботи не має бути. Колись ми зустрінемося з усіма, кого любили — саме цю надію варто вкладати в свої молитви.

Молитися можна вдома перед іконою своїми словами. Головне, щоб вони йшли від чистого серця і відкритої душі, щоб у них згадувалися рідні. Також можна читати і традиційні тексти за покійних, втім, просте заучування не підійде. Тільки щира молитва, вимовлена з розумінням та усвідомленням її значимості стане цілющою.

Молитва за покійних на Радуницю
Молитва за покійних на Радуницю

Схожі статті

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Страсна п’ятниця: що можна і чого не можна робити у цей день та як правильно просити прощення за свої гріхи

Страсна п'ятниця — особливий день для кожної віруючої людини, який необхідно провести правильно.