Введення в храм Пресвятої Богородиці: картинки, привітання, заборони та прикмети

4 грудня відзначають одне з найважливіших православних свят.

Сьогодні, 4 грудня, християни східного обряду відзначають свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Воно також відоме під назвою Третя Пречиста і присвячене Діві Марії.

Свято пов’язане з батьками марії – Анною та Іоакимом. Вони обіцяли, що дівчинка присвятить своє життя служінню Богові. Тож, коли дівчинці виповнилося три роки, саме цього дня вони привели її у Єрусалимський храм. Там дівчина провела дитинство і юність, аж поки не зустріла Йосипа.

Введення в храм Пресвятої Богородиці належить до неперехідних свят православної церкви. Воно вважається одним з 12 найважливіших свят після Великодня.

Введення в храм Пресвятої Богородиці
Введення в храм Пресвятої Богородиці

4 грудня розпочиналася пора Введенського ярмарку. Особливою популярністю на ньому користувалися сани. Це не дивно, адже саме цього дня сніговий покрив остаточно встановлювався і лежав до весни.

Зазвичай на Введення відбувалися пробні виїзди саней, у яких обов’язково мали брати участь молодята, вбрані у найкращий одяг.

У народу з цим святом пов’язано багато прикмет та заборон.

Що не можна робити цього дня:

Веселитися.

Займатися домашніми справами.

Відмовляти в милостині нужденним.

Категорично забороняється у цей день одружуватися та виходити заміж. Щоправда така заборона діяла на весь період посту. але цього дня особливо ретельно стежили за дотриманням заборони.

Віруючі люди не радять цього дня обговорювати інших людей, лихословити, лаятися, давати гроші у борг. Щодо останнього, то віриили, що стороння людина, якій щось позичили, забере удачу та щастя разом з позиченим.

А от дівчата вірили, що якщо щоранку вмиватися снігом і протирати обличчя червоною тканиною, то колір обличчя завжди буде гарним.

Введення в храм Пресвятої Богородиці
Введення в храм Пресвятої Богородиці

Серед прекмет цього дня, найбільше було пов’язано з погодою та благополуччям на весь наступний рік. Зокрема вважалося, якщо 4 грудня сильні морози, слід чекати м’якої зими. А якщо тепло, навпаки, зима буде суворою.

Також предки були впевнені, якщо на Введення пішов сніг, лежатиме до весни.

А якщо 4 грудня стоять морози, слід готуватися до спекотного літа.

Цього дня ходити по кризі вважалося небезпечним. А от після 4 грудня лід ставав досить міцним і це дозволялося.

Наші пращури вірили, що для вдалого року і зими без хвороб, господар дому мав привітати усіх братів Морозів.

Були у наших предків і повір’я, що стосувалися продуктів. зокрема води. Вони вважали, що цього дня вода ставала приворотною. Тож дівчата намагалися напоїти нею хлопців, які їм подобалися.

Цього дня прийнято було ходити в гості. Але і тут не обходилося без прикмет. Якщо першою у двері зайде жінка, чекай біди, а якщо чоловік – щастя, багатства і ситого життя. Крім того слідкували за тим, якого віку приходить людина. Адже старі люди приносили у дім скруту. Знаючи це, вони сиділи цього дня вдома і нікуди не ходили.

І навпаки, молодим хлопцям раді були в кожній оселі, адже вірили, що вони приносять у дім достаток.

Введення в храм Пресвятої Богородиці
Введення в храм Пресвятої Богородиці

Привітання до свята

Сьогодні православний люд
Відзначає день великий.
В храм з Введенням вітаю
Пресвятої Богородиці.
Побажаю міцної віри,
Сили духу не втрачати
І молитвою чесною, вірною
Душу завжди очищати

***
Богородиця Пресвята
В цей день була введена в храм!
Від душі я сьогодні бажаю,
У світле свято, щастя усім вам!
Нехай ведучі у храм ступені
Вас до достатку з добром приведуть!
Нехай Марія подарує смирення,
І всі проблеми з життя підуть!

***
Вітаємо зі святом Пресвятої Богородиці. Божа Матір постійно молиться за нас і ми віримо, що Вона й сьогодні разом із нами молиться Богу. Завжди, коли ми прибуваємо у Божий храм, щоби скласти Пресвятій Богородиці найсердечніші та найчистіші молитви, ми віримо, що вони за молитвами Пречистої доходять до небес і дають нам необхідну допомогу на подальші труди та подвиги у цьому земному житті. Помолимося й нині, щоби Пресвята Богородиця допомогла нам достойно нести свій хрест та дала силу й допомогу звершувати свій порятунок.

***
У день світлого свята – Введення у храм Пресвятої Богородиці нехай Бог пошле терпіння і здоров’я, сильної віри та великої надії, чесності та вірності, розсудливості та доброти сердець.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.