9 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

9 січня православні та греко-католики вшановують пам'ять Святого Великомученика Стефана.

9 січня — дев’ятий день нового року за григоріанським календарем.

На цей день припадають іменини у Степанів, Стефанів, Антонін, Лук, Йосипів, Давидів, Олен, Тихонів, Федорів, Ферапонтів та Яковів.

9 січня віряни вшановують пам’ять архідиякона Стефана (Степана), який помер мученицькою смертю за віру в Ісуса Христа. Його ще називають Стефан (Степан) Первомученик.

Святий Стефан (Степан) Первомученик
Святий Стефан (Степан) Первомученик

На цю дату випадає і третій день святкування Різдва, або Святок. Дівочі та парубоцькі ватаги колядників продовжують ходити по домівках, вітаючи господарів з народженням Ісуса Христа.

Наші предки вважали, що цей день сприятливий для ворожіння саме на швидке заміжжя. Для цього дівчата висипали на стіл насіння і рахували його, складаючи насінини попарно. Якщо насінин виявиться парна кількість, то дівчина цього року обов’язково вийде заміж. А от якщо залишиться одна насінина, то ще рік дівуватиме.

Наші пращури вірили, якщо у день Святого Стефана напоїти коня з відра, у якому лежить срібна монета, то тварина весь рік слухатиметься господарів і не хворітиме.

Крім ворожінь, у цей день укладали угоди з пастухами на випас худоби. До них приходили в гості і приносили частування. Особливо пощастить, якщо у чабана виявляться магічні здібності. Тоді з ним намагалися особливо добре потоваришувати, аби він оберігав худобу від зла і добре стежив за нею.

Ворожіння на швидке заміжжя
Ворожіння на швидке заміжжя

За давніми віруваннями, 9 січня кожен господар мав огородити двір осиновими кілками. Пращури були переконані, що це мало вберегти помешкання від нечистої сили на цілий рік.

Цього дня існувала заборона на будь-яку роботу по дому. І, звісно, як і у будь-яке свято не можна було пліткувати, лихословити чи ображати людей.

Так само, як і кожного дня протягом року, 9 січня слідкували за погодою.

Якщо цього дня хотіли дізнатися про погоду на завтра, слідкували за місяцем. Якщо він був червоним, то ранок видасться теплим.

Зокрема, предки спостерігали за поведінкою птахів. Якщо в цей день вони помічали, що ворони гніздяться на снігу, то готувалися до потепління. Але якщо птахи сидять зграйками на верхівках дерев, то ще довго буде морозна погода.

Третій день Різдва
Третій день Різдва

Якщо 9 січня на дворі наші пращури не помічали дрібних птахів, то чекали снігопадів. А якщо снігопад припав на Святого Стефана, то готувалися до багатого врожаю ягід та грибів.

При цьому, якщо цей день видався морозним та ясним, то весь рік буде багатим на їжу. А от наявність інею на деревах свідчила про багатий врожай пшениці.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.