10 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

10 січня віряни вшановують пам'ять Преподобного Ігнатія Ломського.

10 січня – десятий день нового року за григоріанським календарем.

Цього дня іменини відзначають Агафії, Аркадії, Гликерії, Гнати, Давиди, Домни, Дорофії, Зенони, Йосипи, Корнелії, Леоніди, Никанори, Никодими, Олександри, Петри, Симони, Теофіли (Феофіли), Теофіли, Феоктисти, Юхими та Якови.

10 січня православні християни відзначають День Ігнатія або, як його ще називають, “Домочадців день”. Відповідно до назви, цього дня вся родина намагається зібратися і провести день разом.

Преподобний Ігнатій Ломський
Преподобний Ігнатій Ломський

З цього дня починався новий період у житті селян. Вони влаштовували весілля, з нагоди яких накривали багатий стіл.

Були на Ігнатів день свої традиції і у молоді. Вони збиралися на вечорниці, на яких ворожили, знайомилися, заводили стосунки, співали пісень та ділилися давніми переказами.

Згідно з одним з ворожінь цього дня, напередодні треба було вийти за село на пагорб і забити там кілочки. На Інгатів день приходили до кілочків, загадували бажання і прив’язували стрічку. За народними віруваннями, таке бажання мало обов’язково здійснитися.

Пращури вважали 10 січня сприятливим днем для укладання шлюбів. За давніми повір’ями вважалося, якщо цього дня хлопець посватається до дівчини, то вони проживуть все життя у мирі та злагоді.

Вважалося гарною ознакою народити цього дня. Така дитина вважалася домашньому і у майбутньому мала любити та цінувати домашній затишок.

Предки вірили, якщо 10 січня додавати у їжу заговорену сіль, то це вбереже родину від сварок на весь наступний рік.

Як і на всі свята, цього дня заборонялося лихословити та сваритися. Цікаво, що цього дня предки забороняли пришивати гудзики. Вважалося, що таким чином не вдасться позбутися всіх минулих проблем.

Домочадців день
Домочадців день

10 січня також не упускали нагоди дізнатися, чого чекати від нового року. Пращури були впевнені, якщо цього дня була безвітряна погода, а на деревах було помітно іній, то чекали урожайного року та успіхів у всіх справах.

Якщо ж цього дня була заметіль або на сіні в сараї з’являвся іній, то чекали мокрого і дощового літа.

Окрім погоди цього дня придивлялися і до поведінки тварин. Якщо помічали, що кішка весь день спить, то готувалися до потепління. А от якщо пес покинув будку і влізся на сніг, то готувалися до хуртовини.

Ще одним провісником тепла цього дня був лапатий сніг. А от негоду віщувала відсиріла сіль.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.