12 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православні християни вшановують святу Анисію Солунську.

12 січня – дванадцятий день нового року за григоріанським календарем.

Цього дня православні віряни вшановують пам’ять великомучениці Анисії, яка жила у давньогрецькому місті Салоніки за часів правління імператора Максиміана. Саме за його правління дівчина і постраждала за віру.

За переказами, дівчина виховувалася у заможній родині. Проте багатство її ніколи не цікавило і ставши дорослою, вона роздала все майно нужденним, а сама присвятила себе служінню Богові та молитвам.

На 12 січня випадають іменини у Антона, Данила, Ізота, Ірини, Лева, Макара, Марії, Онисії, Тимона, Федори, Феодосії та Ярини.

З днем Анисії Солунської, або як її ще називали Анисії Зимової. у наших пращурів була пов’язана традиція з різанням свиней та гусей до дня святого Василя. Тож 12 січня має ще й третю назву, Порезуха.

Крім цього, за давніх часів на день Анисії прийнято було ходити в гості до родичів або знайомих. З цієї нагоди господарі влаштовували пишні застілля.

Свята Мучениця Анисія Солунська
Свята Мучениця Анисія Солунська

Також можна було приймати подарунки від малознайомих або взагалі незнайомих людей. Крім того, можна було вилікувати хвору людину просто вийшовши на перехрестя і тричі проказавши ім’я недужого.

За давніми повір’ями люди, що народилися 12 січня, були дуже щасливими. А з професій найчастіше обирали мисливство або теслярство.

Проте цього дня слід бути досить обережним, оскільки у період Святок нечиста сила активно блукає вулицями і можна було випадково з нею зустрітися. Особливо поганою прикметою цього знайти під дверима хустку. Наші пращури вірили, що це свідчить про те, що нечиста сила вже встигла побувати у дворі і наробити зла.

Варто було цього дня бути обережним з фінансами. Пращури радили неодноразово подумати над витратами. А краще взагалі перенести фінансові справи на інший день.

Крім того, не варто обговорювати за спиною родичів та знайомих. Адже може статися так, що потім можна дуже пошкодувати про такий вчинок.

Не оминали увагою предки цього дня і сни, адже вони вважаються віщими. Поганою ознакою було побачити уві сні землю, яка означала близьку смерть того, кому такий сон наснився. Не віщували нічого доброго і сни, у яких грали весілля і цілувалися. За давніми повір’ями це свідчило про сварки у родині.

Прикмети на 12 січня
Прикмети на 12 січня

Не забували наші пращури цього дня слідкувати і за погодою. Південний вітер на Анисії свідчив про те, що майбутній рік буде врожайним, а літо – теплим. А от сильний сніг 12 січня, навпаки, свідчив про дощове літо.

Якщо цього дня дме західний вітер, то це означало багатий улов риби протягом всього року.

Про наближення відлиги свідчило голосне цвірінькання горобців.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.