15 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православні християни відзначають Сильвестров день.

15 січня – 15 день нового року за григоріанським календарем.

На цей день іменини припадають у власників імен Василь, Серафим, Сильвестр та Юліанія (Юліана, Юляна, Уляна).

Православні християни цього дня вшановують пам’ять архієпископа Сильвестра І, якого церква причислила до лику святих. За переказами, він зміг навернути у християнство імператора Костянтина, який був язичником.

Архідиякон Сильвестр І
Архідиякон Сильвестр І

Сталося це у той час, коли на христоян відбувалися гоніння. Тоді імператор захворів на проказу, як покарання за неповагу до християн. Звернувшись по допомогу до Сильвестра, правитель не лише вилікувався, а й прийняв християнство. Після одужання гоніння припинилися, а християни отримали привілеї.

У народі Сильвестров день відомий також як Куряче свято. Така назва пов’язана з тим, що цього дня чистили курники. За повір’ями, якщо на Сильвестров день семирічний чорний півень відкладе яйце у гної, то влітку, 4 червня, з нього народиться Василіск.

Аби захистити курей від лиха, а курчат від смерті, пращури вішали цього дня амулет, який називається куряче око. Це мав бути камінь розміром з яйце з діркою посередині. У неї протягували нитку і вішали у курнику.

На Сильвестров день над хворими на лихоманку читали спеціальну змову, а у церквах молилися за тих, у кого були проблеми з ногами. Пращури вірили, що 12 лихоманок, доньок царя Ірода, уособлювали всі людські хвороби. Таким чином віряни намагалися захистити себе від цього.

Сильвестров або курячий день
Сильвестров або курячий день

Предки вірили, якщо людина народилася на Сильвестров день, то з неї вийде гарний птахівник. Також жінки не упускали можливість поворожити. Цього дня гадали на те, якою буде погода. Для цього брали цибулину, розділяли на 12 часточок і кожну з них посипали сіллю. На ранок дивилися скільки частинок залишилися вологими, стільки місяців у році дощитиме.

Також цього дня не можна було їсти м’ясо птиці, аби втримати щастя у помешканні. А якщо одвірок на паркані потерти освяченою водою, то можна було залучити у дім благопочуччя та здоров’я.

Слідкуючи цього дня за погодою. предки звертали увагу на багато речей, зокрема поведінку птахів. Вони вірили. якщо сорока шукає прихистку в хаті. то слід було готуватися до заметілей. А от ранній спів півнів, навпаки, означав наближення відлиги.

Про зміну погоди говорили хмари. які з’являлися на вечірньому небі у день Святого Сильвестра.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.