21 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

У 21-ий день нового року за григоріанським календарем християни східного обряду відзначають останній день новорічно-різдвяних свят - Різдвяний день.

На 21 січня випадають іменини у власників імен Григорій, Євген, Василина, Домна, Юліан, Сидір, Антон, Омелян та Ярослава.

Цього дня, на який припадає Різдвяний день, віряни завершують зимовий цикл свят. Така назва використовується у народі тому, що завершальний день Святок співпадає з днем святкування Різдва.

Також 21 січня вшановують і святого Григорія Чудотворця, який відомий тим, що лікував людей травами, які вживав у їжу.

Цього дня прийнято було кликати в гості кумів. При чому їх годилося прийняти і почастувати. куми ж, у свою чергу, мали обдарувати дітей. Зазвичай це були рушник та мило. Вважалося, якщо цього дня вмити дитину подарованим милом та витерти рушником, то це захистить її від хвороб.

Різдвяний день
Різдвяний день

А от хлопець, який найближчим часом збирається одружитися з розрахунку. повинен цього дня напитися. Це робилося. аби мажбутнє життя з нелюбою жінкою пройшло у злагоді.

Наші предки вважали, якщо 21 січня гуляє завірюха. то у дорогу краще не вирушати. Це було пов’язано з тим, що хуртовина цього дня вважалася особливо небезпечною. На омелянів день не можна було братися і за будь-яку роботу, адже це був останній вихідний день перед трудовим роком.

Крім того, цього дня не можна було підслуховувати чужі розмови. Наші пращури радили відійти подалі, якщо складалося так, що випадково почули про що говорять інші.

За віруваннями наший пращурів, погода на 21 січня вказувала на погоду у серпні місяці. Якщо цього дня спостерігалися снігопади, то і серпень обіцяв бути дощовим.

Прикмети на Різдвяний день
Прикмети на Різдвяний день

Яскравий місяць і багато зірок на небі були ознакою того, що скоро мали настати морозні дні. При цьому, якщо собака спав у дворі, згорнувшись калачиком, то слід було очікувати на похолодання.

А от якщо на 21 січня вікна у помешканні запотівали, то господарі готувалися до скорого потепління.

Якщо Омелянів день видавався вітряним, то наші предки слідкували за його напрямком. Якщо вітер був північним, то слід було готуватися до того, що влітку буде багато прохолодних днів, південний обіцяв велику кількість гроз. найкращою вважалася безвітряна погода, адже це було ознакою сприятливого літа.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.