День Феодосія Великого 24 січня 2021: що можна та чого не можна робити в цей день

24 січня - 24-ий день нового року за григоріанським календарем, день вшанування Феодосія Великого та час підготовки до весни.

На 24 січня припадають іменини у Федотів, Феодосіїв, Михайлів, Степанів, Терентіїв, Федорів та Агапіїв.

Цього дня православні віруючі вшановують пам’ять Феодосія Великого та Феодосія Антіохійського. В народі 24 січня відоме я Федосеєв день або день Федосія Весняного. Така назва виникла через те, що цього дня можна було дізнатися погоду на весну. Пращури вважали, що як тепла, так і холодна погода на Федосеїв день погана прикмета, адже відповідною буде і весна, що призведе до поганого врожаю ярих культур.

24  січня вшановують Феодосія Великого
24 січня вшановують Феодосія Великого

Цей день у розумінні вірян ознаменовується активністю нечистої сили, яка після Святок не хоче покидати землю. Саме тому пращури вірили, що цього дня не можна піднімати хустку, яка лежить на дорозі або приймати подарунки від незнайомих людей. Вони вірили, що у хустку може вчепитися нечиста сила і потрапити у дім.

Аби вберегти помешкання від зла потрібно було вимести всі кути, а також підмести віником стелю, вікна та підлогу оселі.

Цього дня дівчата вишивали на рушниках сонце, а жінки випікали спеціальний коровай. Таким чином готувалися до зустрічі сонця, якщо погода була не дуже теплою і не дуже морозною. Якщо погода була сприятливою, коровай виносили на найвищий пагорб за селом, вітали Сонце і потім з’їдали його. Вважалося, якщо таким рушником витерти хвору людину. то вона одужає і весь наступний рік не хворітиме.

Найсуварішою забороною на 24 січня вважалося давати у борг. Це було пов’язано з тим, що позичивши гроші на початку року, повернення боргу доведеться чекати цілий рік. Крім того, аби не накликати біду, цього дня не можна було стригтися або зрізати нігті. Також вважалося, що хліб краще їсти вчорашній, а не свіжий.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.