27 січня 2021 – яке сьогодні свято: що можна та чого не можна робити в цей день

Цей день - 27-ий день нового року за григоріанським календарем і день вшанування святої Ніни. Цей день повністю присвячувався домашнім справам.

На 27 січня випадають іменини у власників імен Агнія, Адам, Андрій, Аристарх, Веніамін, Давид, Іван, Ілля, Йосип, Макар, Марк, Мойсей, Ніна, Павло, Прокл, Сава, Сергій, Степан та Феодул.

День святої Ніни в народі називався обрядами худоби. Цього дня господарі особливо шанобливо ставилися до свійських тварин. За народними віруваннями цього дня слід було вичистити хлів, покласти нову солому, почистити та помити тварин і нагодувати їх свіжим хлібом та овочами. Також цього дня не можна було тримати тварин голодними або неохайними чи взагалі їх ігнорувати.

27 січня вшановують святу Ніну
27 січня вшановують святу Ніну

Вважалося, що саме на Ніни коров’яче молоко було наділене магічними властивостями. Пращури вірили, що цього дня одна крапля молока здатна загасити пожежу, а сам напій здатний загоїти опіки та вилікувати від хвороб.

Цього дня знахарі проводили обряди на вдалу торгівлю і лікували очі, беручи для цього олію і проводячи змоченою і ній ваткою від зовнішнього до внутрішнього кутика ока.

Відповідно, за народними віруваннями не можна було цього дня уникати роботи по дому та зневажливо ставитися до домашніх тварин. Тож саме на цей день господині планували генеральне прибирання оселі.

27 січня до тварин проявляли особливу повагу
27 січня до тварин проявляли особливу повагу

Бажано було 27 січня помиритися з сусідами, якщо сталася сварки. Не можна було цього дня сваритися або погано думати про близьких та рідних.

Проте на цей день існував і ряд заборон. Зокрема, не можна було виносити цього дня сміття, адже існувало повір’я, що разом з ним можна винести з дому удачу. Також не радили цього дня стригтися, аби отриманий успіх не став короткочасним.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.