Свято 25 травня: День патріарха Константинопольського – чому православна церква вшановує простого смертного

Вважається за каноном, що всі святі та апостоли були реальними людьми. Втім 25 травня церква відзначає людину, життя якої вивчають навіть історики.

25 травні – день пам’яті про Германа, Патріарха Константинопольського. Вже з дитинства цей чоловік зазнав страждань. Він був малим хлопчиком, коли його батька вбили за наказом імператора, а саму дитину спіймали та піддали тортурам: його оскопили.

Святитель Герман, Патріарх Константинопольський

Саме тому, через його ваду, чоловіка зображували без бороди, хоча пізня традиція іконопису показувала його і волоссям на обличчі.

За святість життя Герман був поставлений єпископом в місто Кизик. Святитель Герман твердо став на захист Православної віри від єретиків-іконоборців. Згодом він був поставлений Патріархом Константинопольським. Святитель Герман продовжував протистояти іконоборцям, очолюваним імператором-єретиком Львом III Ісавром, проте сили були нерівні, і він змушений був покласти свій омофор у вівтарі на престолі і залишити Первосвятительську кафедру.

 

Святитель Герман, Патріарх Константинопольський

Тим не менш, ім’я Германа було вписано у диптих святих. Цікаво, що попри той факт, що Візантія була країною, яка вважалася християнською, яка сама навертала сусідів (зокрема Україну) у православ’я, там у різні роки велася боротьба з церквою. Зокрема Герману довелося рятувати ікони від знищення.

Для того, щоб ваші справи і вас захищав Герман, прочитайте 25 травня цю коротку молитву:

“Боже отців наших, / творяй повсякчас з нами по Твоїй лагідності, / не відстаючи милість Твою від нас, / але молитвами їх / у світі управи живіт наш”

Будьте певні, святий помагає всім стражденним.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.