Свято 23 липня 2021 року: день Антонія Громоносця – що можна і чого не можна робити

23 липня православні віряни відзначають день святого Громоносця, якого також часто називають Антонієм Києво-Печерським.

Цього дня християни вшановують пам’ять Антонія Громоносця, який відомий тим, що заснував Києво-Печерську лавру. На сьогодні мощі святого залишаються незнайденими.

Народився Преподобний Антоній у місті Любеч і змалку мріяв піти в монахи. Щоб здійснити задум Божий, він відправився у подорож до Константинополя, звідки помандрував до грецького Афона. Саме в одному із монастирів на священній горі Антонія постригли в ченці. 

Києво-Печерська лавра
Києво-Печерська лавра

Одного дня Бог сказав йому, що той має відвідати Руську землю, щоб просвітити її жителів. Там він і заснував Лавру, до якої й сьогодні з’їжджаються православні віряни з усіх усюд. 

За переказами, до Антонія приходили хворі чоловіки та жінки — він володів чудотворним даром зцілення і нікому не відмовляв у допомозі. Окрім того, Антоній міг передбачати майбутнє.

23 липня, в день Святого, віряни моляться за його пам’ять та упокій. Сьогодні заборонено підмітати і прибирати на подвір’ї. Поганою прикметою вважається підходити до водойм та купатися в них — річки, озера та ставки сьогодні краще оминати. Переказують, що краще не ходити в брудному одязі, аби не накликати хвороб. Віряни застерігають від стрижок та обрізання волосся — аби не вкоротити собі долю.

З давніх давен на Антонія радять вести себе спокійно та багато молитися. Не можна кричати, сваритися або скандалити.

Сьогоднішній день проводьте з рідними та близькими у молитві, любові та спокої.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.