Свято 11 серпня 2021 року: Різдво Миколая Чудотворця – що можна і не можна робити та чиї іменини сьогодні

Сьогодні дуже важливе та велике свято для всіх вірян - Різдво Миколая Чудотворця.

Якщо ви не досконально знайомі з церковним календарем, то навряд чи знаєте, що Різдво відзначають не лише 7 січня. Це свято зустрічається і влітку.

Святий Миколай Чудотворець
Святий Миколай Чудотворець

Саме поняття “Різдво” – це радість від появи святого. 7 липня вже відзначали різдво Іоанна Предтечі або Хрестителя, який омив Сина Божого в Йордані. 11 серпня святкуємо появу Миколая Чудотворця.

Цей день почали відзначати не так давно. З церковного календаря витіснили його інші свята – 19 грудня День Миколая Чудотворця та 22 травня “Весняного Миколая”.

Чому варто відзначити Різдво святого Миколая?

По-перше, цей день бере свій початок у перших вірян-українців і є виключно нашим аутентичним святом. По-друге, молитви сьогодні особливо сильні, адже Миколай є одним з небагатьох наближених до Господа.

Святий Миколай
Святий Миколай

Сьогодні слід молитися всім, хто має захворювання – Чудотворець почує та дарує зцілення. Читати потрібно пошепки і обов’язково перед образом Миколая.

“О всесвятий Миколаю, угоднику великий Господній, щирий наш заступнику і повсюди у скорботах скорий помічнику! Поможи мені, грішному й лінивому, у нинішньому цьому житті, ублагай Господа Бога дарувати мені відпущення всіх моїх гріхів, що їх я вчинив від юности моєї, в усьому житті моєму, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями: і при відході душі моєї, поможи мені, окаянному, умоли Господа Бога, Творця усіх творінь, визволити мене від повітряних митарств і вічної муки, щоб я завжди славив Отця, і Сина, і Святого Духа і твоє милостиве заступництво, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь”

Можна ще замовити у цей день молитву 40 уст за здоров’я і тоді у церкві за вас помоляться священнослужителі.

Як готуватися до Різдва Миколая Чудотворця?

У цей день не можна займатися важкою фізичною працею. Втім, готувати не заборонено. Вітаються страви з грибів та лісових ягід. Гарною ідеєю буде насмажити пиріжків та обов’язково розділити свій обід з друзями або сусідами.

Перед трапезою обов’язково прочитайте молитву.

Іменини сьогодні святкують Михайло, Костянтин, Данило, Анатолій, Олексій, Серафима.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.