Церковне свято 18 жовтня: що можна і не можна робити на святої Харитини – традиції, прикмети

Церковне свято 18 жовтня лише на перший погляд, вважається непримітним. Втім, сила святої Харитини сьогодні відкриває серця всім віруючи та невіруючим людям, а ще дарує надію на чудесну зустріч зі Спасителем. Як відзначати цей день - читайте далі у матеріалі.

Свята Харитина була справжньою мученицею, яка з вірою у серці подолала всі перешкоди, а Господь не дав язичницьким поганцям звести дівчину зі світу та забрав до Раю сам. Вражає канонізована діва не тільки стійкістю характеру, а й своєю долею, на яку випало немало випробувань. Вона рано лишилася батьківської турботи і жила у чужих людей. Втім, вона зуміла пронести крізь роки всі християнські цінності, що дісталися їй у спадок від найрідніших.

Церковне свято 18 жовтня

Подейкували, що від святої відходило світло і всі невіруючі дивувалися, як це так: проста дівчина, а на сонці сяє мов діамант. Харитина нікого з язичників від себе не відганяла, а добрим словом та ласкою привчала до віри Христової. Втім, обмовили діву невірні та відправили у в’язницю.

Так, як мучениця могла навернути навіть найбільших атеїстів до Бога, навіть зараз старі люди вірять, що 18 жовтня наше серце по-особливому бачить Господа і готове як ніколи служити йому. На світлу пам’ять Христової нареченої, читайте ввечері пошепки її Тропар та Кондак:

Тропар, глас 4: Агниця твоя, Ісусе, Харитина,* кличе великим голосом,* Тебе, жениху мій, люблю і, Тебе шукаючи, страждаю,* і разом з Тобою розпинаюся, і погребуюся хрещенням Твоїм,* і терплю ради Тебе, щоб і царювати в Тобі,* і вмираю за Тебе, щоб і жити з Тобою,* та як жертву непорочну прийми мене, що з любов’ю пожертвувалася Тобі.* Її молитвами як милостивий спаси душі наші.

Кондак, глас 2: Кріпким умом, Харитино, душу утверджуючи вірою, борителя ворога явно посоромила єси, перед Христом представши, всеблаженна, в багряницю крові твоєї одягнена, і завжди з Ангелами радуючись, моли за нас, страстотерпице.

Традиції та прикмети 18 жовтня

Вважається, що саме сьогодні осінь повертає на зиму. Добре, якщо не випаде вранці сніг – це означатиме, що до нас ще не скоро прийдуть морози. А якщо побачите на березах та дубах листя – знайте, то дощів у грудні.

Гарною справою сьогодні буде зайнятися ткацькою справою або шиттям. У народі вірили: як ниточка до ниточки стелеться, так і добробут у хаті буде прибувати.

Особливих заборон на цей день немає, але церковники не рекомендують одружуватися на день пам’яті Харитини.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.