30 жовтня: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити, традиції, прикмети та іменинники

Сучасні традиції, які прийшли до нас із Заходу, витіснили прадавнє православне свято 30 жовтня. Хелловін, що припадає на 30-31 числа та вечірки на честь цього дня все одно не дали православній церкві позабути про пророка, який осяює передостанню добу другого осіннього місяця.

Святий пророк Осія жив в Ізраїлі. Багато його близьких та знайомих позабули чудеса Божі. Один за одним стали поклонятися ідолам. Це засмучувало чоловіка, але раз до нього явився Святий Дух. Осія дізнався, що має далі попри все служити Господу, а ще йому відкрилася таємниця про те, що буде пришестя Христове. Все, що почув від Небес записав пророк у своїй книзі.

Вознесіння Господнє – свято 10 червня 2021
30 жовтня: яке сьогодні свято

Пішов з життя помічник Сина Божого у сивих роках. Багато писань по собі лишив: розповідав про долю Ізраїлю та його мешканців, про скитання євреїв. Сьогодні ж, 30 жовтня, ми згадуємо пророка за мудрість і непохитність вірі. Вважається, що людина, яка прочитає молитву у цей день, зможе відкрити у собі також дар передбачення. Втім є умова. Потрібно після свята пам’яті Осії ще звертатися до Господа протягом 9 днів. Лише коли ваша віра укріпиться, ви зможете відчувати майбутнє.

У перший день радимо прочитати молитву “Вірую”:

Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, і всього видимого і невидимого.

І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця рожденного перед усіма віками – світло від світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.

Він задля нас, людей, і нашого ради спасення зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і стався чоловіком.

І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований, і воскрес у третій день, згідно з Писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зо славою судити живих і мертвих, а Його Царству не буде кінця.

І в Духа Святого, Господа животворящого, що від Отця [і Сина] ізходить, що з Отцем і Сином рівнопокланяємий, рівнославимий, що говорив через пророків.

В єдину, святу, соборну й апостольську Церкву.

Ісповідую одне хрещення на відпущення гріхів.

Очікую воскресення  мертвих і життя будочого віку. Амінь.

Традиції, прикмети та іменинники 30 жовтня

Особливих традицій у цей день немає, але не забудьте звернути увагу на ряд природніх знаків, що допоможуть визначити погоду у найближчі дні:

  • тепла погода в обід – зима ще не скоро прийде
  • вітер скинув все листя з дерев – заморозки скоро
  • птахи вранці спустилися у двір – чекайте дощу.

З іменинами сьогодні можна вітати: Андрія, Антона, Даміана, Сергія, Леонтія та Олександра.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.