Церковне свято 18 грудня: що можна і не можна робити на день преподобного Сави – традиції, прикмети

Святий Сава жив у Каппадокії і його добродіяння добре пам'ятає наша церква. Моліться сьогодні і Всевишній обов'язково почує сокровенні слова.

Святий Сава зачинявся у печерах та тримав найсуворіші аскези. Молився щоденно та славив Господа діяннями своїми. Його пам’ятають, як благочестивого чоловіка.

Предки вважали, що сьогодні особливо важливо звернутися до Всевишнього тим, хто хоче одужати, завести дитину чи успішно пережити операцію.

Вірили також і у прикмети. 18 грудня не сприймали, як той день, коли успішно можна почати нові справи. Не дозволяли вагітним жінкам мити голову, бо думали, що у майбутньої дитини буде погана пам’ять. А ось свататися – можна. Взагалі це дійство навіть заохочувалося, адже вважалося, хто запропонує сьогодні руку і серце, той проживе зі своєю обраницею до кінця життя. Чекали вночі морозів, адже вважалося, що свята Варвара мостить, Сава гострить, а Микола кіл ставить.

Сава Преподобний
Сава Преподобний

Аби Всевишній укріпив здоров’я – читали таку молитву:

Боже, Творець всього живого, благаю, зглянься над рабом Твоїм (ім’я) і даруй одужанням тіло його. Тільки Твоя допомога зцілить його, тільки сила Твоя здатна творити чудеса, тільки Ти можеш подарувати порятунок і позбавити від страждань. Зроби так, про Милостивий, щоб біль відступила і ніколи не поверталася, щоб душа відчула силу божественну, а тіло позбулося недуги. Сили Твої обмиють рани немічного, які миттєво заживуть. Милість Твоя, Господи, зміцнить віру і позбавить від хвороби (ім’я). На віки вічні. Амінь

Цей текст є священним і після читання обов’язково потрібно тричі перехреститися і поклонитися образу Божому. Краще читати молитву рано вранці, коли сонце ще не встало.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.