Церковне свято 29 грудня: що можна і не можна робити день святого пророка Аггея – традиції та прикмети

Сьогоднішній день - незвичайний, адже по ньому можна судити якою буде середина зими, а ще гарно молитися за добробут та здоров'я. Про всі традиції - читайте у матеріалі.

Святий пророк Аггей відомий лише справжнім вірянам. Для того, щоб знати його життєпис, слід звернутися до Старого Заповіту. Вважається, що пророк жив за 500 років до Різдва Христового. Втім, вже тоді він відчував прихід Мессії. До Юдеї він прийшов з Вавилону – відомого міста, де змішалися всі мови та традиції.

Святий Афіноген
Свято 29 грудня

На день пам’яті пророка завжди спостерігали за інеєм. Якщо вулиця ним покривалася – то можна сміливо було чекати морозів на Хрещення. Кучугури снігу під парканом віщували потужні завірюхи на Новий рік, а червоне сонце зрання – дощі у середині січня. Візерунки на склі означали, що морози протримаються ще 20 днів.

На Аггея заведено молитися за добробут у родині. Читали такі рядки:

Від Тебе, Господи, одержуємо всі дари благі. Благослови нашу сім’ю, нехай будуть усі члени нашої сім’ї до вподоби Тобі, нехай царює і ній мир і християнська любов.
Амінь

Боже великий, Боже отців наших! Дай нашому народові як найбільше добрих, святих християнських родин.
Дай нам таких батьків, які голосно й відверто признавалися б до Божого Твого Євангелія і до Твоєї служби. Дай нам батьків, які для своїх дітей були б прикладом християнського життя, правдивими опікунами та добрими провідниками у житті.

Дай нам таких матерів, які вміли б добре, по-християнськи виховувати своїх дітей, а для своїх чоловіків були б допомогою, потіхою та доброю порадою.

Дай нам таких дітей, які були б потіхою для своїх батьків і славою та красою свого народу.
Благослови, Всемогутній Боже, український народ. Подаруй йому ласку вірно Тобі служити і доступити колись вічної нагороди в Небі, бо Тобі, Боже, у Святій Тройці Єдиний, Отче, Сину і Духу Святий, належить вся слава, честь і поклоніння на віки віків.
Амінь

 

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.