Церковне свято 8 січня: що можна і не можна робити на Собор Пресвятої Богородиці – традиції, прикмети

Сьогоднішнє свято є не менш вагомим за Різдво, адже вшановується 8 січня сама Богородиця. Дізнайтеся все про традиції урочистості та не забудьте помолитися.

Постать Діви Марії є однією з найважливіших у всій християнській релігії. Тому її свято, її вшанування у церковному календарі стоїть одразу за Різдвом. Цікаво, що для України Богородиця є особливою святою, адже її здавна вважали Берегинею та захисницею нашого народу. Під знаменнями Пречистої звільняли терени козаки та відновлювалася наша незалежність.

Собор Пресвятої Богородиці – в першу чергу жіноче свято. Сьогодні всі вірянки мають попросити за здоров’я своє та діток. Вагітним суворо заборонено займатися важкою фізичною працею. Є повір’я: якщо жінка при надії 8 січня почне працювати, то малюк може народитися з вадами. Обов’язково згадували, а у деяких регіонах навіть відвідували повитух, які допомагали народити.

Богородиця
Церковне свято 8 січня

У деяких місцевостях на Галичині до сходу сонця запалювали на подвір’ї дідуха, перестрибували через вогонь і переганяли домашніх тварин, оскільки вночі “мають гуляти відьми”. А на Слобожанщині йшли до храму на вечірню службу. Вважалося, що всі покійні йдуть до церкви. Замовляли панахиди.

Молитися сьогодні потрібно, звісно жінкам. Звертатися до Богородиці можна з будь-яким проханням, але краще за все просити наснаги, сил та здоров’я. Прочитайте вранці такі рядки:

Пречиста Богомати Всецарице. Почуй багатостраждальне зітхання наше перед чудотворною іконою твоєю, що з Афона до нас принесена, поглянь на дітей твоїх, важкими хворобами обтяжених, які з вірою до святого Твого зображення припадають. Як птах покриває крилами пташенят своїх, так і ти нині, Вседиво, покрий нас покровом крил твоїх, захисти чесним твоїм омофором. Там, де немає надії, безсумнівною надією будь. Там, де люті скорботи панують, терпінням і полегшенням явися. Там, де морок відчаю в душу вселився, нехай засяє світло Божества. Малодушних розрадь, немічних зміцни, для зачерствілих серцем пом’якшення і Просвітництва даруй. Зціли хворих людей Твоїх, про Всецарице Милостива! Розум і руки зцілюють нас благослови, щоб послужили вони знаряддям Всемогутнього Христа, Спаса нашого. Як живей, сущої з нами, молимося перед іконою твоєю, Владичиці. Простри руки Твої, повні зцілень, радощі скорботних, у печалях розраду, щоб, чудотворну допомогу скоро отримавши, прославляли животворящу і нероздільну Трійцю-Отця, Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.