Другий святвечір або Голодна кутя 18 січня 2022: що можна та чого не можна робити в цей день, традиції, прикмети

Свято 18 січня з давніх-давен було улюбленим в українців, адже суворі заборони церкви сьогодні послаблювалися настільки, що можна було навіть ворожити та звертатися до потойбічних сил.

Другий святвечір або Голодна кутя на дворі. Сьогодні, як і на Різдво Христове ми сідаємо всією родиною за стіл після появи першої зірки. Головує сьогодні господар хати. Перед трапезою обов’язково читаємо Отче наш та беремося за руки. До того, як торкнеться ложка страв, батько сімейства має покликати мороз відвідати куті, а малі діти за традицією визирають у віконця і також запрошують.

Другий святвечір або Голодна кутя 18 січня 2022

Чому свято називається Голодна кутя?

За каноном, від самого рання і до появи першої зірки всі вірян мають постувати. Вечеря ж, на відміну від різдвяної, має були аскетичною. Підійдуть такі страви: мед, кутя (але без горіхів, меду), узвар, вареники. М’ясні та рибні страви нехай почекають. Зверніть увагу, якщо хтось не доїсть свою страву, то її слід віддати домашнім улюбленцям. По завершенні вечері слід зібрати всі ложки в одну тарілку, бажано ту з якої їв чоловік, та накрити шматком хліба. Так посуд має стояти до ранку, адже цей ритуал приваблює достаток.

Цікаво, що саме 18 січня дозволяється дівчатам та незаміжнім жінкам ворожити на судженого.

Ну, а перед сном на Голодну кутю слід прочитати таку молитву:

Господи Ісусе, Сину Божий, Милосердний, Зцілителю душ і тіл наших, зглянься на мене негідного, немічного і грішного слугу Твого. Ти оздоровляєш калік і немічних через віру їхню в Божество Твоє, кажучи: «Через віру твою нехай буде тобі». Я знаю, Господи, що віра моя є слабкою. Але благаю Тебе, Джерело Життя, і взиваю: «Вірую, Господи, допоможи мені в моєму невірстві!» Ти, Господи, приймав малу віру сліпих, калік і всіх немічних, та дарував їм зцілення. Не відкинь, Милосердний, і мене немічного. Я знаю, що я є грішним і негідним Милости Твоєї, але Ти сам сказав, що до грішників прийшов, і це дає мені надію звернутися до Тебе, Милосердний Господи, Піднеси мене, Спасителю мій, з постелі недуги моєї, продовж дні життя мого, щоб я міг в покаянні закінчити його і сподобитися вічного Твого Царства, де в сяйві Слави Лиця Твого вже не буде ні недуги, ні журби, ні зітхання. Помилуй мене, Господи, з великої Милости Твої, зглянься наді мною немічним, дай мені силу славити Тебе Єдиного і Милосердного з Отцем, Святим і Животворним Твоїх Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.