22 жовтня іменини святкують Якови, а увага буде прикута до людей з вадами мовлення

Церковний Літургійний календар візантійського обряду 22 жовтня молитовно згадує Святого апостола Якова Алфеївого, а світський – вшановує людей з вадами мовлення.

Про св. Якова Алфеївого пишуть усі євангелисти як про одного з дванадцяти апостолів. Він був рідним братом святого євангелиста Матея і згодом першим єпископом Єрусалиму. Після Зіслання Святого Духа Євангелію проповідував у Юдеї, Едесі, Газі, Тирі, Елевтерополі.  Інші пам’ятки подають, що він проповідував також в Персії і Єгипті. В приморському місті Острацині, на кордоні з Палестиною, прийняв мученицьку смерть через розп’яття.

До 22 жовтня мали бути зірвані та заготовлені на зиму яблука. А тому господарі бралися за заготівлю на зиму дров.

Іменини святкують Якови.

Всесвітній день людей з вадами мовлення відзначається щорічно з 1998 року  за ініціативи канадських фахівців з дослідження патологій мови. Метою встановлення Дня є привернути увагу суспільства до  проблем людей із вадами мовлення.

Всесвітній День людей з вадами мовлення
Всесвітній День людей з вадами мовлення

Молитва до святих апостолів Христових

Вас, верховні апостоли Петре й Павле, та весь соборе Христових апостолів і учнів, яких Господь наш Ісус Христос запалив своїм Словом. І заповів в його ім’я проповідувати царство Боже. Моліться за мене, грішного(-ну), щоб і мені Бог відкрив вуха на слухання Святої Євангелії і освятив мій розум на сприйняття і  розуміння правд Божих. А, якщо буде воля Його, то хай і мене сподобить причислити до своїх славних слуг і учнів, щоб мав(-ла) здатність і сміливість протистояти поганським звичаям та навертати у християнську віру заблуканих. Амінь.

     Народні прикмети на 22 жовтня

  1. Сніг випадає на талу землю – прикмета того, що наступного року буде поганий урожай.
  2. З модрини ще не обсипалися голки – снігу взимку буде небагато, і він стане швидко танути.
  3. Звисають бурульки з дахів – прикмета, що осінь буде довгоюБагато лушпиння на цибулі з урожаю поточного року – зима буде суворою і холодною.
  4. Вишневе листя 22 жовтня ще не опало – чекай відлиги.

 

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.