Яке сьогодні свято – 16 квітня: що можна і не можна робити на Лазареву суботу, традиції, прикмети

Сьогодні видатний день церковного календаря. Лишається 8 днів до Великодня, а це означає, що можна розпочинати активну підготовку до Воскресіння Господнього.

16 квітня цього року припадає на визначне церковне свято – Лазареву суботу. Святий був гарним знайомим Ісуса Христа. Син Божий був частим і шанованим гостем у родині преподобного Лазаря. Та, коли Спаситель йшов на Голгофу, проститися з вірним товаришем, адже той пішов з життя від хвороби.

Яке сьогодні свято – 16 квітня

Милість Ісуса допомогла воскреснути чоловікові, що ще раз довело чудесну Божу Силу.

Лазарева субота: що можна і не можна робити

Сьогоднішній день відмінно підходить для походу до церкви, а ще для причастя. Втім, не забувайте, що досі триває Великий Піст і тому не можна заради дозвілля розпивати спиртні напої. Ще варто утриматися від важкої фізичної праці, роботи на городі. Заборонено справляти весілля. Краще приділити час приємним справам: передивитися кому б ви хотіли відправити великодні листівки, обрати прикраси для пасок або наліпки на яйця.

Також варто закінчити свій день молитвою. Просити сьогодні слід про здоров’я. Подумки перед зверненням до Всевишнього попросіть сил для рідних та близьких.

Про Пречиста Богомати Всецарице. Почуй багатостраждальне зітхання наше перед чудотворною іконою твоєю, що з Афона до нас принесена, поглянь на дітей твоїх, важкими хворобами обтяжених, які з вірою до святого Твого зображенню припадають. Як птах покриває крилами пташенят своїх, так і ти нині, Вседиво, покрий нас покровом крил твоїх, захисти чесним твоїм омофором. Там, де немає надії, безсумнівною надією будь. Там, де люті скорботи панують, терпінням і полегшенням явися. Там, де морок відчаю в душу вселився, нехай засяє світло Божества. Малодушних розрад, немічних зміцни, для зачерствіли серцем пом’якшення і Просвітництва даруй. Зціли хворих людей Твоїх, про Всецарице Милостива! Розум і руки зцілюють нас благослови, щоб послужили вони знаряддям Всемогутнього Христа, Спаса нашого. Як живей, сущої з нами, молимося перед іконою твоєю, Владичиці. Простри руки Твої, повні зцілень, радощі скорботних, в печалях розраду, щоб, чудотворну допомогу скоро отримавши, прославляли животворящу і нероздільну Трійцю-Отця, Сина I Святого Духа – на віки віків. Амінь

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.